KlasseWonen in Arhemse wijk Schuytgraaf

In Schuytgraaf worden 12 nieuwe huurwoningen gebouwd. Ze worden verhuurd aan leden van de vereniging KlasseWonen. Deze vereniging is opgericht door en voor volwassenen met autisme die zelfstandig kunnen en willen wonen met elkaar.
Gepubliceerd op: 7-november-2023
Dit is een nieuwsbericht van april 2023.

Liesbeth van Asten en Peter Kerris gaven 26 april 2023 het startsein voor de bouw van de 12 woningen.

Met KlasseWonen versnellen we de woningbouw en geven we mensen met autisme de kans om hun woondroom werkelijkheid te maken.

Gedeputeerde Peter Kerris

Provincie Gelderland

Heel fijn dat het na zoveel jaar van inzet gelukt is om voor deze groep mensen een nieuw thuis te creëren

 

Liesbeth van Asten

Volkshuisvesting

Geluidsisolatie

KlasseWonen is vanaf het begin bij het woonproject betrokken. Bij het ontwerp is extra goed gelet op geluidsisolatie en woningisolatie om overprikkeling van de bewoners te voorkomen. Het gaat om zaken als driedubbel dik glas, een ankerloze spouw tussen de woningen om geluidsoverdracht te voorkomen en het gebruik van duurzame isolatiematerialen.   

Volkshuisvesting

Het woonproject wordt gerealiseerd door woningcorporatie Volkshuisvesting uit Arnhem. De gemeente Arnhem verkocht de grond aan de corporatie voor de bouw van deze woningen. Vanuit de regeling Collectieve wooninitiatieven heeft de provincie een bijdrage geleverd aan de uitwerking van de plannen van KlasseWonen.

Ecologisch 

Het woonproject krijgt de uitstraling van een boerenerf. De 12 laagbouw-woningen grenzen allemaal aan de binnentuin. Er zijn hoge eisen gesteld aan het ontwerp, om te zorgen dat het project qua uitstraling past in de wijk. Ook duurzaamheid speelt een grote rol. De woningen worden gebouwd door Groenhart Houtskeletbouw. Ze worden onder andere voorzien van zonnepanelen en balansventilatie, waarbij een ventilatiemotor vervuilde lucht afvoert.

Toekomstige Bewoners

Bij de start van de bouw waren de toekomstige bewoners aanwezig. Zij konden die middag hun woning van dichtbij bekijken. Sommigen van hen hebben jaren naar dit moment toegeleefd, dat maakte deze middag extra bijzonder. 

Erik Jan is een van die bewoners en is vanaf dag 1 betrokken bij het project. In zijn speech licht hij toe: 

Ondanks tegenslagen en het lange traject van Klassewonen Schuytgraaf hebben we doorgezet met steeds het doel voor ogen om onze droom te verwezenlijken: prikkelarm wonen voor mensen met autisme in het bijzijn van gelijkgestemden.