Hoge Veluwe mag wolven niet weren voor moeflons

Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe krijgt geen toestemming om het roedel wolven dat in het park leeft te vangen of doden. En daarmee uit het park te verwijderen. Dat besloten Gedeputeerde Staten van Gelderland.
wolf
Gepubliceerd op: 23-november-2022

Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe vroeg in de zomer om toestemming om de wolven binnen het park te kunnen verjagen, vangen of doden. Met als doel om de moeflons te beschermen, die in het park leven en die bijdragen aan het gezond houden van de natuur. De wolf is echter een beschermd wild dier, waardoor het vangen of doden van het roedel in het park niet is toegestaan. Dat betekent dat het park een andere oplossing moet vinden.

Meer mogelijkheden nodig om in te kunnen grijpen

Gedeputeerde Staten maken zich zorgen over de ontwikkeling van de wolvenpopulatie. Gelderland, en in het bijzonder de Veluwe, is sinds 2019 in trek bij wolven die zich hier ook hebben gevestigd. De terugkeer van de wolf vraagt dat we opnieuw moeten leren samenleven met wolven. Dat zorgt op dit moment voor maatschappelijke onrust. GS hebben vorige week in een brief aan Minister van der Wal aangedrongen op een aanpassing van het huidige beschermingsniveau van de wolf. GS willen ruimere mogelijkheden om in te kunnen grijpen als dat nodig is. Daarmee willen GS er voor zorgen dat inwoners zich veilig kunnen voelen.

Wet Natuurbescherming

Sinds 2019 leven er weer wolven op de Veluwe. Wij hebben de taak vanuit de Wet Natuurbescherming om de wolf te beschermen. Net zoals andere wilde dieren als de das. Dat betekent dat verstoren, verjagen of doden niet is toegestaan. Dat mag alleen in uitzonderlijke gevallen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de zorgen die er zijn over ten minste één jonge wolf die weinig mensenschuw is en moet leren om bij mensen weg te blijven. Daarover is ongeveer twee weken geleden een afzonderlijk besluit genomen. Dat staat los van het besluit dat nu is genomen.

De wolf in Gelderland

Sinds 2015 zijn de wolven terug in Nederland. Sinds 2019 leven de dieren ook op de Gelderse Veluwe. De wolf is een beschermde diersoort. Aan ons de taak om de wolf te beschermen, net als andere beschermde diersoorten.