Handhavers Provincie Gelderland mogen wolf afschrikken

Handhavers van Provincie Gelderland mogen een wolf afschrikken. Daarvoor is een ontheffing verleend.
wolf
Gepubliceerd op: 1-november-2022

Afgelopen weken kwam een wolf in Nationaal Park de Hoge Veluwe steeds te dicht in de buurt van wandelaars en bezoekers. Provincie Gelderland wil daarom ingrijpen.

 

Afstand tot mensen

Het gaat vermoedelijk om een jong dier. Om te voorkomen dat de wolf tam wordt en om het dier te leren om afstand te houden tot mensen, gaan handhavers van Provincie Gelderland de wolf afschrikken met behulp van een soort paintballgeweer. 

Onze handhavers zijn de afgelopen weken al zeer regelmatig in het park geweest om de situatie van dichtbij te volgen. Afgelopen week was dit iedere dag. Hier gaan wij ook mee verder.

Beschermd dier

De wolf is een beschermd dier. Dat betekent dat het verstoren of verjagen niet zomaar is toegestaan. Daarvoor is een speciale ontheffing noodzakelijk. De ontheffing is ingegaan op donderdag 27 oktober 2022 en zal zo snel mogelijk worden ingezet. Daarvoor is eerst nog verder overleg nodig met Nationaal Park de Hoge Veluwe en met de politie. Voor het gebruik van paintballgeweren in de openbare ruimte gelden strikte voorwaarden en is toestemming van de politie nodig. 

Toestemming politie

De politie heeft inmiddels toestemming gegeven voor het gebruik van paintballgeweren. Dit betekent dat er nu ook gebruik gemaakt mag worden van de paintballgeweren voor het afschrikken van de wolf.

De aanpak is volgens een daarvoor landelijk vastgesteld protocol.

 

De wolf in Gelderland

Sinds 2015 zijn de wolven terug in Nederland. Sinds 2019 leven de dieren ook op de Gelderse Veluwe. De wolf is een beschermde diersoort. Aan ons de taak om de wolf te beschermen, net als andere beschermde diersoorten.