Gelderse jongeren in debat over de waarde van vrijheid

Op 11 maart 2024 gingen Gelderse jongeren met elkaar in debat over de waarde van vrijheid, in het Huis der Provincie in Arnhem. Met het programma ‘Vrijheid’ maken wij de naoorlogse generaties bewust van de waarde van vrijheid. Vrijheid is niet vanzelfsprekend.
Gepubliceerd op: 13-maart-2024

Vrijheid onder druk 

Alleen de verhalen, foto’s, films en nog slechts enkele getuigen, brengen ons terug naar de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Het blijft belangrijk dat nieuwe generaties van deze periode weten. Ook nu staat vrijheid wereldwijd onder druk. De oorlogen in de wereld laten ons zien, dat er nog veel te doen is om wereldwijde vrede en veiligheid te garanderen. 

Gelderland in vrijheid 

Jonge Gelderlanders gingen in debat. Onder leiding van Frits Bloemberg (van Het Debatbureau), expert Mart de Kruif (voormalig commandant der Landstrijdkrachten) en leden van 11 Luchtmobiele Brigade. Zij spraken met elkaar over Gelderland en de Tweede Wereldoorlog. Op veel plekken in de provincie is de geschiedenis nog terug te zien. Zo is de plek waar het Huis der Provincie staat, in september 1944 dé plek waar gestreden werd in het kader van Operatie Market Garden.  

Vechten voor vrijheid  

De jongeren gingen uitgebreid in gesprek over onderwerpen als: 

  • Krijgt het oorlogsverleden voldoende aandacht in het onderwijs?
  • Hoe spreken jongeren onderling over de Tweede Wereldoorlog?
  • En is het nodig voor de jongere generatie, om te moeten vechten voor vrijheid?  
  • Of is het juist voor jongeren belangrijk om een maatschappelijke diensttijd of stage te vervullen?  

Hoe bewaren we de vrede in Gelderland, Nederland en Europa. In gesprek blijven en luisteren naar elkaar blijven belangrijk.