Denkt u wel eens aan de overstap naar een biologische bedrijfsvoering?

Voor de melkveehouders bieden we dit najaar een omschakelcursus aan. Waardevol als u wilt weten wat erbij komt kijken, maar ook ter inspiratie om uw bedrijf te verduurzamen, zonder gelijk helemaal over te schakelen.
koe
Gepubliceerd op: 25-oktober-2022

Meld u aan voor de omschakelcursus door een e-mail te sturen naar Gerdine Kaptijn van Bionext. Als u wilt eerst weten wat de mogelijkheden zijn binnen uw bedrijf, kunt u ook vrijblijvend een adviesgesprek aanvragen met expert Kees Water van Ekopart. U kunt hem e-mailen of bellen op 06 26 51 87 01.

Inmiddels hebben 23 melkveehouders een keukentafelgesprek gevoerd met Kees, waarin zij hun bedrijfsvoering bespraken en hoe kansrijk omschakeling naar biologisch is. Hij neemt met de melkveehouder een vragenlijst door. Hoe lager de score, hoe makkelijker het is voor je bedrijf om op korte termijn om te schakelen. Heb je bijvoorbeeld een gemiddelde melkproductie per hectare en gebruik je weinig kunstmest? Dan is omschakelen naar biologisch waarbij je bedrijf extensiever wordt en je kunstmestgebruik nul wordt misschien maar een kleine stap.


In de praktijk

Je kunt ook verder kijken dan alleen de koeien. Veel biologische boeren versterken hun inkomsten door een neventak op te zetten zoals een kinderdagverblijf, een boerderijwinkel of hun melk zelf te verzuivelen. Als het bij je persoonlijkheid past kan verbreding van het bedrijf een goede aanvulling zijn op de bedrijfsvoering. De familie Van der Aa uit Hernen maakte gebruik van een keukentafel gesprek met Kees Water. Lees hun verhaal op de inspiratie-pagina's.


Veel animo

Provincie Gelderland wil de omschakeling naar biologisch stimuleren. Bionext heeft de opdracht om te inventariseren wat de behoeften zijn onder melkveehouders die willen omschakelen. Het afgelopen jaar is gebleken dat er veel animo is voor meer informatie, coaching en cursussen rondom biologisch. Dat bleek ook uit een enquête onder melkveehouders in Gelderland, die Bionext eind 2020 hield. Uit de enquête bleek dat bijna 30% van de deelnemende melkveehouders meer wilde weten over de omschakeling naar biologisch. Van de 188 melkveehouders wilden er 46 meer weten over het omschakelproces.