Bouw grootste archeologische schatkamer van Nederland van start

De bouw van het nieuwe archeologisch depot Nijmegen en Gelderland is begonnen. Het bestaande archeologisch depot van gemeente Nijmegen, aan de Nieuwe Dukenburgseweg, wordt uitgebreid met nieuwbouw.
Gepubliceerd op: 26-oktober-2023

De bodemschatten van Nijmegen en provincie Gelderland krijgen door het onderbrengen in één toekomstbestendig gezamenlijk depot, de aandacht die ze verdienen. Daarmee ontstaat de grootste archeologische schatkamer van Nederland: het Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland.

Bouwoffer

Al vanaf de prehistorie (maar vooral sinds de Romeinse tijd) is het gebruikelijk om bij de bouw of bij het intrekken in een huis (of ander bouwwerk) een bouwoffer te brengen. Dit doet men om de goden gunstig te stemmen. Het fenomeen van een bouwoffer - door archeologen ook wel bouwdepot genoemd - is aangegrepen om de start van de nieuwbouw te markeren. 

Verschillende voorwerpen zijn in een kuil geplaatst:

  • waaronder een driedimensionaal schaalmodel; 
  • en een 20e-eeuwse blauwe kom.

Het laatste voorwerp verwijst naar een bijzondere glazen blauwe kom, die in de buurt bij een archeologisch onderzoek is gevonden. Een munt uit 2023 helpt toekomstige archeologen bij de datering. Zo eren we de rituelen van de bouwers uit het verleden.

Giesbers verzorgt de ontwikkeling en bouw van de uitbreiding van het depot. Naar een ontwerp van architect Diederendirrix. Als alles volgens planning verloopt, zal het gebouw er tegen de zomer van 2024 staan.