Asbestdaken sneller eraf

Vanaf eind 2024 zijn asbestdaken verboden in Nederland. Het tempo van de sanering en vervanging van asbestdaken moet daarom flink omhoog. Op deze pagina vindt u algemene informatie over het verbod op asbestdaken. Bent u als (gemeente)ambtenaar, bedrijf met oplossingsmogelijkheden of adviseur van dakeigenaren op zoek naar achtergrond informatie kijk dan op onze website over asbestdaken

Gezondheidsrisico’s van asbest

Door verwering van asbestdaken van 30 jaar of ouder komen er steeds meer ongezonde asbestvezels in de lucht. Ook neemt de kans op asbestverspreiding door brand of storm ieder jaar toe, zolang deze daken nog op de gebouwen zitten. Vanaf eind 2024 geldt daarom een landelijk verbod op asbestdaken.

Een voetbalveld per dag

In Gelderland ligt nog 23 miljoen vierkante meter aan daken met asbest. De gebouweigenaren staan met bedrijven en overheden voor een grote opgave: elke werkdag een asbestdak ter grootte van een voetbalveld verwijderen. Dat vraagt een verviervoudiging van het huidige tempo! Lees in ons Versnellingsplan Asbestdaken Gelderland (PDF 2,6 MB) hoe wij gemeenten, bedrijven en andere betrokken organisaties in Gelderland willen ondersteunen bij deze versnelling.

Uitgeschreven tekst

Subsidie voor gebouweigenaren

Bent u eigenaar van een gebouw met een asbestdak? Dan kunt u bij de rijksoverheid subsidie aanvragen voor het verwijderen van uw dak. De provincie stelt geen subsidie beschikbaar. Wacht niet te lang met het laten verwijderen van uw dak met asbest: we verwachten grote drukte bij saneerbedrijven. Lees meer over de aanpak van uw dak en de noodzaak daarvan in de boodschap van Kenniscentrum InfoMil van Rijkswaterstaat en consumentenvoorlichtingsorganisatie Milieu Centraal (PDF 505 kB).

Heeft u, of vermoedt u een asbestdak en wilt u meer informatie over het verwijderen van het hiervan kijkt u dan op de website van uw gemeente of op de website van Kenniscentrum Infomil

Meer informatie voor gemeenteambtenaren, omgevingsdiensten, oplossers en adviseurs vindt u op de website asbestdaken.gelderland.nl.