N796: Ermelo - Leuvenumseweg

Op deze pagina vindt u alle informatie van provincie Gelderland over de N796: Ermelo - Leuvenumseweg.

Van oud asfalt nieuw asfalt maken? Dat is mogelijk. In oktober 2019 vervingen we op de N796 (Leuvenumseweg bij Ermelo) de deklaag van het wegdek door geluidsreducerend, circulair asfalt. Met als voordelen: met minder nieuwe bouwstoffen zorgen we ervoor dat de weg weer 10 jaar mee kan. Met minder CO2 uitstoot en een laag geluidsniveau.

Duurzaam asfalt: Circulair en CO2 vriendelijk

Het roer moet om. Duurzame innovatie is nodig om Gelderland in de toekomst leefbaar te houden. Circulair asfalt voor de N796 is daar een goed voorbeeld van. Hierbij zijn bouwstoffen uit een andere weg in het asfaltmengsel hergebruikt. Deze bouwstoffen worden aan het einde van hun levensduur opnieuw gebruikt in een andere asfaltlaag met dezelfde functie. De asfaltspecialisten van BAM ontwikkelden een proces waar ze van oud asfalt uit de deklaag weer nieuw asfalt voor in de deklaag maken. Ze hergebruiken daarbij de mastiek en de stenen uit oude wegen. 

Daarnaast produceren ze dit nieuwe asfalt op een lagere temperatuur dan gebruikelijk, namelijk op 105°C in plaats van 165°C. Dat beperkt de uitstoot van CO2 enorm, goed voor ieders gezondheid en het milieu. Het nieuwe asfalt van de N796 bestaat voor 60% uit oud asfalt.

Innoveren doen we samen

Wij zoeken naar oplossingen waardoor bij de bouw en het onderhoud van wegen minder schade aan het milieu ontstaat en minder bouwstoffen nodig zijn. Daarom werken we met marktpartijen die durven te innoveren, zoals BAM. We hebben BAM geselecteerd uit de aanbestedingsronde van januari 2019. Hierbij keken we naar innovatie, maximaal circulair product en de hoeveelheid grondstoffen.

Video

Benieuwd naar dit unieke asfaltmengsel? Bekijk dan de video of bekijk de video in vimeo,

Bereikbaar Gelderland

Kijk voor actuele werkzaamheden en eventuele omleidingsroutes op de site van Bereikbaar Gelderland.

Heeft u vragen?

Stel uw vraag via het vragenformulier of neem telefonisch contact op via 026 359 9999.