A15: knooppunt Ressen - A12

De wegen rond Arnhem worden steeds drukker. Daarom pakken het Rijk en de provincie Gelderland deze fileproblemen aan. Dit doen we door de A15 door te trekken en de A12 en de A15 te verbreden. De maatregelen worden uitgevoerd onder de projectnaam ViA15.

Het Rijk en provincie Gelderland gaan de A15 12 kilometer doortrekken en aansluiten op de A12. Daar dragen wij € 360 miljoen aan bij. Zo ontstaat een rechtstreekse verbinding tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Deze uitbreiding van het wegennet en de verbreding van de A12 verbetert ook de regionale doorstroming. Hierdoor reizen weggebruikers sneller tussen Nijmegen/Arnhem, de Liemers en de Achterhoek. Dat komt de regionale economie en de werkgelegenheid ten goede.

FietsChallenge

A12 Slim Reizen organiseert vanaf 20 maart tot en met 19 juni 2024 een speciale lente-editie van de FietsChallenge A12. Dit is een fietsactie voor werknemers en andere forenzen in en rondom De Liemers. Individuele reizigers en bedrijven gaan in deze periode de uitdaging met zichzelf én andere deelnemers aan door met de fiets naar het werk te gaan.

Actueel

Het project ViA15 bestaat uit de volgende maatregelen:

  • doortrekken van de A15 vanaf knooppunt Ressen naar de A12 tussen Duiven en Zevenaar
  • verbreden van de A12 tussen Westervoort en knooppunt Oud-Dijk
  • verbreden van de A15 tussen knooppunt Valburg en knooppunt Ressen.

Alle actuele informatie over de doortrekking van de A15 is te vinden op de website van Rijkswaterstaat. In de video Samenwerken voor regionale doorstroming en bereikbaarheid vertellen we over het belang van de nieuwe verbinding tussen de bestaande A15 en A12.

Onderliggend wegennet en A15-aansluitingen

Het verkeer in de regio groeit, onder andere door de komst van de nieuwe A15 en de verbreding van de A12. Om de regio bereikbaar te houden passen we ook de N839 Bemmel-Huissen in Lingewaard en de Arnhemseweg en de weg Hengelder in Zevenaar aan. 

Nieuwe, hoogwaardige fietsverbinding langs de A15

De gemeenten Lingewaard, Duiven, Rijkswaterstaat en provincie Gelderland gaan een nieuwe fietsverbinding aanleggen langs de doorgetrokken A15. Deze nieuwe fietsroute verbindt de bestaande snelfietsroutes RijnWaalpad en De Liemers. Zo benutten we de nieuwe verbinding over het Pannerdensch kanaal om het gebied ook voor fietsers beter bereikbaar te maken. We creëren een fietsnetwerk van hoge kwaliteit in de regio Arnhem-Nijmegen-Liemers.

A12 Slim Reizen 

Het wordt steeds drukker op de wegen rondom Arnhem. Met name op het traject Arnhem-Duitse grens (A12) loopt het regelmatig vast. Door slim te reizen zorgen we samen voor een betere doorstroming van het verkeer en de bereikbaarheid en leefbaarheid van de regio's Arnhem, Liemers en Achterhoek. Met A12 Slim Reizen werken het bedrijfsleven, overheden en onderwijsinstellingen uit de A12-regio samen. We helpen reizigers en bedrijven om slimme alternatieven te vinden voor hun route; op weg naar werk, studie, klanten, winkels en recreatie.  

Bereikbaar Gelderland

Kijk voor actuele werkzaamheden en eventuele omleidingsroutes op de site van Bereikbaar Gelderland.

Heeft u vragen?

Stel uw vraag via het vragenformulier of neem telefonisch contact op via 026 359 9999.