Feiten en cijfers over recreatie en toerisme

Carolina Hoeve

Recreatie en toerisme spelen een grote rol voor de inwoners van Gelderland. Ongeveer 1 op de 16 Gelderse arbeidsplaatsen is te vinden in deze sector. Bezoekers en inwoners van de provincie besteden jaarlijks bijna 3,2 miljard (inclusief ca. 850 miljoen vaste- en vervoerskosten) aan vrijetijdsactiviteiten, zoals dierentuin en pretpark.

Informatie over dag- en verblijfsrecreatie

De economische betekenis van de vrijetijdseconomie wordt zichtbaar gemaakt door te kijken naar werkgelegenheid. De uitkomsten hiervan treft u in ons statistisch zakboek aan. Ook zijn dagbezoeken vanuit de Duitse provincies Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen naar Gelderland in kaart gebracht.

Gelderland koploper binnenlandse vakanties

Uit de cijfers blijkt dat Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, graag naar Gelderland komen. Bijna 1 op de 6 binnenlandse vakanties wordt in deze provincie gehouden. In cijfers zijn dat er 2,9 miljoen per jaar. Daarmee is Gelderland koploper in Nederland. Bij de toeristenregio’s staat de Veluwe op de derde plaats van populaire binnenlandse vakantieregio’s.

Continu Vakantie Onderzoek

In het Continu Vakantie Onderzoek (CVO), het Continu Vrije Tijds Onderzoek (CVTO) en het Continu Zakenreizen Onderzoek (CZO) is een schat aan informatie te vinden. Deze onderzoeken bevatten gegevens over ontwikkelingen in het vakantiegedrag, het vrijetijdsgedrag en het zakelijk reisgedrag in onder meer Gelderland.

Documenten

Vrijetijdseconomie

Continu Vakantie-, VrijeTijds- en Zakenreizenonderzoek (CVO, CVTO en CZO)

Leefstijlonderzoek

Landelijke R&T Standaard