Vondst van de maand: een kannetje uit de vroege Middeleeuwen.

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst uit het depot uit. Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien.

Deze maand de vondst van Joep. Hij is archeoloog bij de gemeente Nijmegen en laat een van zijn favoriete vondsten zien, een kannetje uit de vroege Middeleeuwen. 

Dit kannetje van oranje, ruw aardewerk trok me direct.

In 2011 groef ik met collega’s een grafveld op, uit de vroege middeleeuwen bij Lent. Het was een bijzondere opgraving. Niet alleen omdat de skeletresten van tientallen mannen, vrouwen en kinderen in de grond goed bewaard bleken. Maar ook omdat deze 6e -eeuwse mensen met meerdere grafgiften waren bijgezet. Naast wapens en sieraden stonden in de meeste grafkuilen ook potjes van aardewerk.

Dit kannetje van oranje, ruw aardewerk trok me direct! Het is duidelijk gebruikt geweest, misschien als waterkoker, omdat de buitenkant aangebrand is. Als aardewerkspecialist herkende ik meteen de herkomst, uit Mayen in de Duitse Eifel. Dit is een vervolg op soortgelijke kannetjes, uit de laat-Romeinse tijd. Hét bewijs dat de beschaving na de val van het West-Romeinse rijk (in de 5e eeuw) niet helemaal instortte. Het kannetje ligt heerlijk in de hand. De pottenbakker blijkt er een eigen ‘touch’ aan gegeven te hebben: binnenin op de bodem heeft die een spiraalvormige punt achtergelaten. Dichter kom je niet bij de maker van deze 1.500 jaar oude knipoog!

Joep, archeoloog

Gemeente Nijmegen

Gemeente Nijmegen

Vondst van oktober

(Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.)