Vondst van de maand: de zegelstempel van heer Dirck ridder van Nijenbeek

In aanloop naar het nieuwe Archeologisch Depot Nijmegen en Gelderland lichten we elke maand een vondst uit het depot uit. Mensen die bij of voor het depot werken laten hun favoriete vondst zien.

Deze maand de vondst van Jeroen. Hij is depotmedewerker bij het Archeologisch Depot Gelderland en laat ons een zegelstempel zien.

Als depotmedewerker controleer ik alle inkomende bodemvondsten uit bijna heel Gelderland

Vervolgens wordt het hier worden opgeslagen. Ondanks dat ik hier nog maar kort werk, zijn er al een aantal prachtige vondsten door mijn handen gegaan. Een vondst die mij is bijgebleven is deze bijzondere, bijna complete zegelstempel van heer Dirck ridder van Nijenbeek van het gelijknamige kasteel Nijenbeek. Zegels gebruikte men voor het rechtsgeldig maken van oorkondes, en voor het sluiten van brieven, kistjes en dergelijke. Zo was het onmogelijk om deze te openen zonder de zegel te verbreken. Deze stempel is (bewust) onbruikbaar gemaakt. Het bijzondere aan deze zegelstempel is dat het onder meer is gebruikt voor een oorkonde waarin Gelderland wordt verpacht aan de graaf van Vlaanderen. Deze oorkonde met zegel uit 1290 is terug te vinden in het archief van Lille. Het is heel bijzonder dat de zegel én de stempel allebei bewaard zijn gebleven.  

Omdat ik groot liefhebber ben van de oudste stad van Nederland, voeg ik graag nog een feitje toe om dit verhaal te verbinden met Nijmegen: deze ridder Dirck van Nijenbeek liet na zijn dood al zijn goederen na aan zijn broer, Amt van Vrenstorp. En die was commandeur van de Sint-Janscommanderij in Nijmegen.

Jeroen, depotmedewerker

Archeologisch Depot Gelderland

Vondst van november

(Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.)