Evenementen in de buitenlucht

Organiseert u een evenement in de buitenlucht? Dan heeft u mogelijk een natuurvergunning of ontheffing nodig. We helpen u hieronder in 3 stappen op weg.
Laatst gewijzigd op: 7-november-2022
Wetgeving:
Wet natuurbescherming

Gelderse evenementen

In Gelderland bruist het van de evenementen. Van de Nijmeegse Vierdaagse tot de Zwarte Cross. Ze laten het beste en mooiste van Gelderland zien en zorgen voor ontmoeting en verbinding. Tegelijkertijd is Gelderland de groenste provincie van Nederland. Onze natuur willen we koesteren. 

Natura-2000 gebieden

Gelderland heeft veel bijzondere natuur, waar we trots op zijn. Een deel van onze natuur is zo bijzonder dat het Europese bescherming krijgt. Dat zijn onze Natura 2000-gebieden: in Gelderland zijn dat er 15. Volgens de Wet Natuurbescherming (Wnb) mogen er geen negatieve effecten zijn op Natura-2000 gebieden of op beschermde plant- en diersoorten. 

Onderzoek naar flora en fauna

Als initiatiefnemer van een evenement bent u verplicht om onderzoek te doen naar de effecten op de (beschermde) flora en fauna als gevolg van de aanwezigheid van mensen, licht, geluid of de neerslag van stikstof. Ook moet u alle maatregelen uitvoeren die de bedreiging van beschermde planten en dieren voorkomen. Wilt u weten of dat ook voor uw evenement geldt? Wij helpen u op weg.

Stappenplan QuickScan en AERIUS-berekening

Veelgestelde vragen

We hebben de meest gestelde vragen voor u geselecteerd
Vanaf 1 januari 2024 is er 1 wet die van alles regelt voor de ruimte waarin we wonen, werken en leven: de Omgevingswet. Wilt u hier meer over weten of alvast een kijkje nemen in de testomgeving van het nieuwe Omgevingsloket?

Inloggen met DigiD, eHerkenning of eIDAS

Lees meer over deze manier van inloggen, het portaal Mijn Gelderland en krijgt u antwoord op uw meest gestelde vragen.

Wijziging contactgegevens doorgeven

Met het formulier Wijzigingen van contactpersoon, tenaamstelling vergunning en/of adresgegevens kunt u wijzigingen aan ons doorgeven.

Heeft u vragen?

Stel uw vraag via het vragenformulier. Of bel ons op nummer: 026 359 9999. Hier kunt u ook terecht wanneer het u niet lukt om een aanvraag digitaal op te sturen: u kunt deze dan per post sturen.