Van met PFAS vervuilde klei naar schone bakstenen

Overal om ons heen zijn PFAS: stoffen die in allerlei producten zitten en in het milieu belanden. Er bestaat nog geen manier om vervuilde grond schoon te maken. Claybens werkt aan een oplossing: bakstenen maken van de vervuilde kleigrond.

PFAS zijn landelijk probleem

PFAS zijn stoffen met handige eigenschappen. Ze zijn bijvoorbeeld water- en vuilafstotend. Ze zitten in allerlei producten, van anti-aanbaklagen in pannen tot kleding. We leren ook steeds meer over de vervelende eigenschappen van deze stoffen. Ze kunnen gevolgen hebben voor onze gezondheid en hopen zich op in ons lichaam, en ook in planten en dieren. En ze breken niet of nauwelijks af in het milieu. Ze blijven dus bestaan, waardoor de hoeveelheid alleen maar groeit. Er is nog geen goede manier om het op te ruimen. Zandgrond kan worden gewassen, waardoor schoon zand ontstaat, en slib met PFAS. Met vervuilde kleigrond kunnen we eigenlijk niks. Die kleigrond en dat slib met PFAS worden ergens gestort.

Vervuilde grond opruimen door schone bakstenen te maken

In Doetinchem stonden 1.300 vaten blusschuim te lekken. Daardoor zitten er nu PFAS in de grond. Gemeente Doetinchem ging op zoek naar mensen die werken aan oplossingen. Zo kwamen ze terecht bij ontwerper Emy Bensdorp. Met haar bedrijf Claybens onderzoekt ze hoe je bakstenen maakt van PFAS-verontreinigde kleigrond. “Ik vond het fascinerend dat er vies spul in de kleigrond zit dat we zelf hebben gemaakt, maar dat we niet kunnen opruimen”, vertelt Emy. “Daar wilde ik iets aan doen. Ik las dat PFAS mogelijk afbreekt als je het verhit tot 900-1.200 graden. Door klei tot die temperatuur te verhitten, kun je ook bakstenen maken. Dan sla je dus 2 vliegen in 1 klap: je ruimt vervuilde grond op en maakt schone bakstenen.”

Leren wat werkt

Claybens deed een paar jaar onderzoek. In 2023 deed het bedrijf proeven met de vervuilde Doetinchemse grond. Ze maakten kleine proefsteentjes en vermaalden die weer. Dat gruis testten ze om te zien of de vervuiling was verdwenen. “We probeerden verschillende manieren uit om te zien wat werkt. We bakten op verschillende temperaturen, bakten korter en langer, enzovoort.” Voor gemeente Doetinchem maakten ze op 24 manieren bakstenen vanuit de PFAS-verontreinigde kleigrond, waarvan 2 recepturen zorgden voor schone stenen. “Dat lijkt misschien weinig, maar de proef was een succes. Om schone bakstenen te maken, moet je eerst veel vieze stenen bakken. Alleen zo leren we wat werkt. Die proefstenen zijn heel klein en het gebeurt allemaal veilig in een lab, dus dat kan geen kwaad.”

Grotere proef in 2024

Nu ze weten wat werkt, gaan ze de proeven vergroten. “In 2024 gaan we kijken of we 50.000 stenen kunnen bakken, genoeg voor een heel rijtjeshuis. Dan meten we alles na. Dat doen we samen met een baksteenfabrikant. Nederland heeft een mooie ambachtelijke traditie van bakstenen bakken. We bouwen geen nieuwe fabriek; zij kunnen dat werk beter. Juist daarom kan het straks op grote schaal.” 

Blij met hulp overheid

Gemeente Doetinchem en provincie Gelderland helpen bij de volgende stap: 50.000 stenen van Doetinchemse klei bakken. “De samenwerking met gemeente Doetinchem is heel leuk”, vertelt Emy enthousiast.

Niet alleen in Doetinchem, maar in heel Nederland

PFAS-vervuiling is een groot probleem. Niet alleen in Doetinchem, maar in heel Nederland. We vinden de vervuiling natuurlijk heel vervelend, maar zijn blij dat we mee kunnen helpen aan een innovatieve oplossing. Voor Doetinchem én daarbuiten.

Wethouder Ingrid Lambregts

Gemeente Doetinchem

Emy vervolgt: “Ik vind het mooi dat ze zo geïnteresseerd zijn in vernieuwende oplossingen en duurzaamheid. Dit is duurzaam, omdat we schone stenen maken van vervuilde grond waar je anders niks mee kan. Bakstenen zijn hard nodig in de bouw. Om die te maken, zijn sowieso grond en energie nodig. Die gebruiken we nu meteen om de wereld schoner te maken. De provincie denkt mee over wetten en regels en waar we op moeten letten als we met deze vervuilde grond bakstenen gaan maken en hoe dat veilig kan. Dat is echt heel fijn."

Portret Ans Mol

Blij met deze creatieve oplossing

Ik ben blij met deze creatieve oplossing in een ingewikkelde tijd. PFAS-vervuiling is een ernstig probleem. Wat bijzonder dat dit nu deze zeer functionele toepassing krijgt.

Gedeputeerde Ans Mol

Provincie Gelderland

Stapje voor stapje naar oplossing voor heel Nederland

“Het enige nadeel is dat het nieuw is. Dat kost tijd. We meten alles en gaan steeds een stapje verder. Soms kom je dingen tegen die je eerst moet oplossen. Maar we werken stug door”, lacht Emy. “We moeten goed kijken naar wetten en regels, hoe bestaande fabrieken dit kunnen doen en hoe dat veilig kan. Maar ik zie geen reden waarom het niet zou lukken.” Overal is de grond weer anders, dus op een andere plek met vervuilde grond moeten ze opnieuw uitproberen en meten. “Hoe vaker we dat doen, hoe meer we leren en hoe sneller dat gaat.” Ze hoopt dan ook dat dit de oplossing is voor een groot landelijk probleem.