Gelderse streekgidsen

Samen met Gelderse gemeenten maakten we voor elke streek in Gelderland een streekgids landschap. In deze 11 gidsen staan de kwaliteiten van het landschap per streek. Ook leest u hoe het landschap valt te verbeteren. Een Koepelgids en Inspiratiekaarten helpen u verder op weg.
Vrouwen op een bank in de natuur

Kwaliteiten van het landschap

De streekgidsen bieden inspiratie voor iedereen die iets in het landschap wil bouwen of aanleggen. Wilt u bijvoorbeeld een huis of bedrijfshal bouwen? Of een woonwijk, bedrijventerrein of recreatieterrein aanleggen? In de gidsen leest u met welke landschapskwaliteiten u rekening kunt houden en hoe u kunt helpen om deze kwaliteiten te versterken. 

Koepelgids Gelderland 

Bezoekt u deze pagina voor het eerst? Dan adviseren we u om eerst de Koepelgids Gelderland te lezen. Hierin leggen we uit hoe u de streekgidsen gebruikt. U leest over de relatie met ons landschapsbeleid en of u (wettelijk) aan de streekgidsen gebonden bent. En er staat een overzicht  van alle landschappelijke kwaliteiten en ontwikkeldoelen in. Deze vindt u ook in elke streekgids in dezelfde volgorde: 

  1. landschappelijke karakteristiek
  2. openheid, beslotenheid en ruimtebeleving
  3. ordenende structuren
  4. stad-landrelaties

Verder vindt u in de Koepelgids een stappenplan met vragen die u uzelf kunt stellen bij het gebruiken van de streekgidsen.

Inspiratiekaarten

Op basis van de streekgidsen hebben we voor heel Gelderland een kwaliteitskaart en een kansenkaart gemaakt. Bij de kwaliteitskaart horen uitsnedes van verschillende regio’s. Bij de kansenkaart hoort een toelichting per regio.

Bekijk 11 streekgidsen

We verdelen elke streek in deelgebieden. De streekgidsen zijn op 2 manieren te openen:

  • klik onder het kopje Alle streekgidsen en de Koepelgids op de pdf van een streek: zo ziet u de hele streekgids;
  • onderaan deze pagina staat een kaart. Klik op een plek: zo gaat u gelijk door naar de informatie over het deelgebied van die plek.

Streekgidsen en deelgebieden op de kaart

Op de kaart hiernaast vindt u alle streken en deelgebieden uit onze streekgidsen. Klik op een plek op de kaart: zo gaat u gelijk door naar de informatie over het deelgebied van die plek.