Gelderse streekgidsen

Samen met Gelderse gemeenten maakten we voor elke streek in Gelderland een streekgids landschap. In deze 11 gidsen staan de kwaliteiten van het landschap per streek. Ook leest u hoe het landschap valt te verbeteren. We maakten ook een algemene gids voor heel Gelderland: de Koepelgids.
Gelderse streekgidsen

Kwaliteiten van het landschap

De streekgidsen bieden inspiratie voor iedereen die iets in het landschap wil bouwen of aanleggen. Wilt u bijvoorbeeld een huis of bedrijfshal bouwen? Of een woonwijk, bedrijventerrein of recreatieterrein aanleggen? In de gidsen leest u met welke landschapskwaliteiten u rekening kunt houden en hoe u kunt helpen om deze kwaliteiten te versterken. 

Koepelgids Gelderland 

Bezoekt u deze pagina voor het eerst? Dan adviseren we u om eerst de Koepelgids Gelderland te lezen. Hierin leggen we uit hoe u de streekgidsen gebruikt. Ook leest u over de relatie met ons landschapsbeleid en of u (wettelijk) aan de streekgidsen gebonden bent. Ook staat er een overzicht in de Koepelgids Gelderland van alle landschappelijke kwaliteiten en ontwikkeldoelen. Deze vindt u ook in elke streekgids in dezelfde volgorde: 

  1. landschappelijke karakteristiek
  2. openheid, beslotenheid en ruimtebeleving
  3. ordenende structuren
  4. stad-landrelaties

Verder vindt u in de Koepelgids een stappenplan met vragen die u uzelf kunt stellen bij het gebruiken van de streekgidsen.

Bekijk 11 streekgidsen

We verdelen elke streek in deelgebieden. De streekgidsen zijn op 2 manieren te openen:

  • klik onder het kopje Alle streekgidsen en de Koepelgids op de pdf van een streek: zo ziet u de hele streekgids;
  • onderaan deze pagina staat een kaart. Klik op een plek: zo gaat u gelijk door naar de informatie over het deelgebied van die plek.

Streekgidsen en deelgebieden op de kaart

Op de kaart hiernaast vindt u alle streken en deelgebieden uit onze streekgidsen. Klik op een plek op de kaart: zo gaat u gelijk door naar de informatie over het deelgebied van die plek.