Interview Laura Vunderink, derdejaarsstudent civiele techniek Afdeling: Uitvoering Werken – Ontwerp en Realisatie Werken

Ik vond het erg leuk om te zien hoe een overheid te werk gaat. Daarbij heb ik de andere kant van de praktijk mogen zien. Ik heb het verschil gezien tussen een bouwbedrijf, dat eigenlijk midden in de praktijk staat, en ook de kant van de opdrachtgever.
Laura Vunderink

Ik heb mogen zien welke eisen er worden gesteld aan een bouwproject en hoe dit in zijn werk gaat. Het was ook erg interessant om te zien hoe de opdrachtgever/opdrachtnemer-verhouding werkt en hoe de provincie de leiding neemt in een project.

De provincie sloot erg goed aan bij de ervaringen die ik al had vanuit mijn stages bij verschillende bouwbedrijven. Ik heb dus zowel de voorkant als achterkant van dit proces mogen zien. Tijdens mijn stage heb ik voornamelijk meegewerkt en een klein onderzoek uitgevoerd over duurzaamheid. Daarbij heb ik onder andere uitvragen voor uitbestedingen geschreven en ben ik veel in contact geweest met verschillende bedrijven. Dat was erg leerzaam.

Waarom wilde je graag bij provincie Gelderland stage lopen?

Het leek mij erg leuk om ook de kant van de opdrachtgever te zien. Het werk van de provincie sprak me erg aan. Ik werd vooraf erg aangesproken door de projecten die er liepen, zoals bruggen, kunstwerken en het project van de N319. Dit is ook de richting waarin ik wil afstuderen, dus het sprak mij erg aan om mijn meewerkstage binnen deze projecten uit te voeren.

Hoe heb je de begeleiding ervaren?

Er werd duidelijk moeite ingestoken om passend werk voor mij te vinden, waar ook een uitdaging in zat. Mijn begeleider was altijd bereikbaar voor vragen, maar gaf ook aan wanneer ik iets zelf zou kunnen uitzoeken. Hij liet me ook wel echt mijn eigen gang gaan om nieuwe dingen te ontdekken en zelf de regie te pakken. Maar hij was altijd bereikbaar, mocht ik toch vragen hebben of even willen sparren. Deze samenwerking vond ik erg fijn.

Kun je kort vertellen wat jouw werkzaamheden waren?

Ik heb voornamelijk meegewerkt in de voorbereiding van projecten door tekeningen te maken, eisen op te stellen en te checken of het goed gelukt was. Verder ben ik veel buiten op de bouw geweest. Ik heb daarbij veel contact gehad met toezichthouders. Dit vond ik erg uitdagend. Verder heb ik voldoende tijd gehad om aan mijn schoolopdrachten te werken.

Kun je iets vertellen over de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt?

Als ik terugkijk naar mijn persoonlijke ontwikkeling, denk ik dat ik een stuk zelfstandiger ben geworden. Dit kan deels komen door het thuiswerken. Ik heb daarnaast een beter beeld gekregen van hoe aanbestedingen in zijn werk gaan en welke achtergrondinformatie hier bij komt kijken. Op school heb ik een hoop kunnen leren, hoe je moet rekenen en allemaal andere theoretische vakken, maar nu heb ik echt kunnen zien waar al die eisen op gebaseerd zijn en hoe het in de praktijk werkt.

Zou jij andere studenten aanraden om bij provincie Gelderland stage te lopen?

Ik zou andere studenten aanraden om stage te lopen bij provincie Gelderland, omdat je veel ziet vanuit de opdrachtgeverskant en je veel kunt meekrijgen over je vakgebied. In mijn geval dus civiele techniek.

Het was voor mij erg leuk om als vrouw rond te lopen op de bouw. Ik merkte wel dat ik op de werkplaats een uitzondering was. Het was in het begin even wennen doordat ik als meisje op de bouw kwam, met mijn werkschoenen aan en mijn te grote werkjas. Naarmate de tijd vorderde werd ik steeds serieuzer genomen, omdat ik veel kon inbrengen vanuit mijn expertise.