Interview Fleur Lieftink, vierdejaars student Rechten Afdeling Bestuurlijk Juridische Zaken

Vanuit mijn opleiding hbo-rechten heb ik mijn meewerkstage bij provincie Gelderland als een leerzame stageperiode ervaren. Het brede takenpakket van de provincie bracht dat ik elke dag weer iets nieuws leerde.

Daarnaast hebben mijn collega’s mij met open armen ontvangen, waardoor ik de provincie als een brede en vriendelijke organisatie heb mogen ervaren.

Waarom wilde je graag bij provincie Gelderland stage lopen?

Ik wilde bewust bij de provincie stage lopen, omdat deze organisatie voor mij onbekend terrein was. Daarbij wilde ik graag ontdekken wat provincie Gelderland doet, vooral op juridisch gebied, maar ook daarbuiten. Gedurende mijn stageperiode is mij steeds meer duidelijk geworden wat provincie Gelderland doet en waar zij allemaal bij betrokken is.

Wat maakt stage lopen bij provincie Gelderland zo leerzaam? 

Provincie Gelderland is naar mijn idee een brede organisatie waar medewerkers met veel verschillende achtergronden werken. Zo werken er bij de afdeling Bestuurlijk Juridische Zaken zowel juristen als niet-juristen. De provincie heeft een breed takenpakket, wat maakt dat er voor studenten van welke opleiding dan ook veel te ontdekken is. Wat ook erg leuk is om te zien is dat wat ik op school heb geleerd tot leven kwam in de praktijk. Op deze manier kreeg ik een goed beeld van de praktijk.

Kun je kort vertellen wat jouw werkzaamheden waren?

Ik heb stagegelopen binnen het team Rechtsbescherming en ik voerde de functie van procesbewaker uit. Voornamelijk voerde ik de eerste ontvankelijkheidstoets uit op nieuwe bezwaarschriften en bewaakte ik de procedure en termijnen in lopende zaken. Daarnaast mocht ik zelfstandig adviezen schrijven en heb ik onder begeleiding van een secretaris een inhoudelijke zaak opgepakt. Mijn werkzaamheden varieerden elke dag en elke bezwaarzaak is anders, waardoor ik op verschillende gebieden dingen bijleerde.

Kun je iets vertellen over de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt?

Naar mijn ervaring verlangt stagelopen via thuiswerken veel verantwoordelijkheid, waar ik erg aan moest wennen. Ik merk dat ik daar enorm in gegroeid ben. Daarnaast leer ik communiceren met personen van uiteenlopende aard en groeide ik in flexibel en proactief zijn. Ook had ik weer elke dag met een andere zaak of werkzaamheid te maken, waardoor ik op dat gebied veel dingen tegelijk heb kunnen leren en mijn flexibiliteit heb kunnen ontwikkelen en toepassen. Zowel op zakelijk als persoonlijk vlak heb ik veel geleerd.

Zou jij andere studenten aanraden om bij provincie Gelderland stage te lopen?

Ik raad het zeker aan om bij provincie Gelderland stage te lopen. Er valt veel te leren en er is veel mogelijk, wat maakt dat je er kunt leren en ontwikkelen op welk gebied dan ook.