Interview Fleur Lieftink

Lees het verhaal van Fleur Lieftink, vierdejaars student Rechten. Fleur werkt op de afdeling Bestuurlijk Juridische Zaken.

Hoe vind je het stage lopen bij de provincie Gelderland?

Vanuit mijn opleiding hbo-rechten heb ik mijn meewerkstage bij provincie Gelderland als een leerzame stageperiode ervaren. Het brede takenpakket van de provincie bracht dat ik elke dag weer iets nieuws leerde. Daarnaast hebben mijn collega’s mij met open armen ontvangen, waardoor ik provincie Gelderland als een brede en vriendelijke organisatie heb mogen ervaren.

Waarom wilde je graag bij de provincie Gelderland stage lopen?

Ik wilde bewust bij de provincie stage lopen, omdat deze organisatie voor mij onbekend terrein was. Daarbij wilde ik graag ontdekken wat de provincie doet, vooral op juridisch gebied, maar ook daarbuiten. Gedurende mijn stageperiode is mij steeds meer duidelijk geworden wat provincie Gelderland doet en waar zij allemaal bij betrokken is.

Wat maakt het zo leerzaam aan stage lopen bij de Provincie Gelderland?

Provincie Gelderland is naar mijn idee een brede organisatie waar medewerkers met veel verschillende achtergronden werken. Zo werken er bij de afdeling Bestuurlijk Juridische Zaken zowel juristen als niet-juristen. De provincie heeft een breed takenpakket wat maakt dat er voor studenten van welke opleiding dan ook veel te ontdekken is. Wat ook erg leuk is om te zien is dat wat ik op school heb geleerd tot leven kwam in de praktijk. Op deze manier kreeg een goed beeld van de praktijk.

Hoe ziet de begeleiding eruit bij de Provincie?/Hoe ervaar je het?

In het begin vond ik het nogal lastig om vanuit huis uit begeleid en ingewerkt te worden. Dat vergt natuurlijk veel verantwoordelijkheid en motivatie van jezelf. Hierin werd ik gelukkig door collega’s ondersteund en kon ik met elke vraag wel bij iemand terecht.

Kun je kort vertellen wat jouw werkzaamheden zijn?

Ik heb stagegelopen binnen het team Rechtsbescherming en ik voerde de functie van procesbewaker uit. Voornamelijk voerde ik de eerste ontvankelijkheidstoets uit op nieuwe bezwaarschriften en bewaakte ik de procedure en termijnen in lopende zaken. Daarnaast mocht ik zelfstandig adviezen schrijven en heb ik onder begeleiding van een secretaris een inhoudelijke zaak opgepakt. Mijn werkzaamheden varieerde elke dag en elke bezwaarzaak is anders, waardoor ik op verschillende gebieden dingen bijleerde.

Waar hou jij je tijdens je stage mee bezig?

Uiteraard hou ik mij veel bezig met bezwaarschriften, maar ook met opdrachten voor school die ik uitvoer binnen provincie Gelderland. Hiervoor kreeg ik voldoende tijd en ruimte vanuit het team. Zo heb ik een (mini) scriptie gemaakt en daarvoor onderzoek uitgevoerd.

Kun je wat vertellen over jouw ontwikkeling die je tot nu toe hebt doorgemaakt?

Naar mijn ervaring verlangt stagelopen via thuiswerken veel verantwoordelijkheid, waar ik erg aan moest wennen. Ik merk ook dat ik daar enorm in gegroeid ben. Daarnaast leer ik communiceren met personen van uiteenlopende aard en groei ik in flexibel en proactief zijn. Ook had ik weer elke dag met een andere zaak of werkzaamheid te maken, waardoor ik op dat gebied veel dingen tegelijk heb kunnen leren en mijn flexibiliteit heb kunnen ontwikkelen en toepassen. Zowel op zakelijk als persoonlijk vlak heb ik veel geleerd.

Waarom zou jij andere studenten aanraden om bij de Provincie Gelderland stage te lopen?

Ik raad het zeker aan om bij de provincie stage te lopen. Er valt bij provincie Gelderland veel te leren en er is veel mogelijk, wat maakt dat je er kunt leren en ontwikkelen op welk gebied dan ook.