7: vergroening schoolzone in Winterswijk

Verharding maakt plaats voor gevarieerde inheemse planten

Op het plein van het Gerrit Komrij College in Winterswijk is het dagelijks een komen en gaan van wel duizend leerlingen. Het is een overwegend verhard gebied waar het in de zomer erg warm wordt. De gemeente komt in actie en maakt samen met de leerlingen en omwonenden een plan om de schoolzone te vergroenen en meer verkoeling te bieden.

Klimaatbestendig maken

Hittestresstesten laten de gemeente zien dat aanpakken van het schoolplein hard nodig is. In de zomer is het er droog en warm. Dat geldt ook voor de parkeerplaats van de nabijgelegen sport- en turnhal. Niet alleen de grote stukken verharding vormen een probleem. Ook krijgen de huidige groenvakken nu te weinig water. Dit komt omdat het hemelwater is afgekoppeld en snel wegloopt naar vijvers. Met het vergroenen van de schoolzone werkt de gemeente aan een gezonde, klimaatbestendige omgeving.

Bomen voor meer zuurstof en schaduw

De resultaten van de hittestresstest liegen er niet om. In de schoolzone is het in de zomer bijna drie graden warmer dan in de omliggende groenere gebieden. De planten in de huidige groene vakken overleefden die hitte niet, omdat het water niet goed infiltreert in de bodem. Nieuwe verlaagde plantvakken houden het water ter plaatse vast, zodat alleen overtollig water in de vijvers belandt. De aanplant van 37 bomen gaat zuurstof en verkoeling bieden en veel steen maakt plaats voor groen. Op de vloer van de fietsenstalling komt een waterdoorlatende verharding (padvast).

De aanplant van 37 bomen gaan zuurstof en verkoeling bieden.

Gevarieerde inheemse kruiden, struiken en hagen

Stenen maken op het schoolplein plaats voor gevarieerde inheemse kruiden, struiken en hagen. Er komt een boomgaard die zorgt voor schaduw en ook fruit levert voor het kooklesprogramma. Het nu wat eentonige schoolplein verandert zo in een aangename groenere omgeving. En daarbij blijft het niet. Beplanting op de gevels van het sportcomplex zorgt voor een natuurlijke uitstraling, verkoeling en isolatie. Ook prijken daar straks tien vogelhuizen en nestkasten. Drie insectenhotels krijgen bovendien een mooie plek op het schoolplein. 

Het schoolplein als verbindende factor

Van alle vernieuwingen hebben niet alleen de leerlingen van het college profijt. Het is rond de school een komen en gaan van mensen. Ook medewerkers van de school, bewoners van het nabijgelegen appartementencomplex Johanna en gebruikers van de sporthal kunnen straks genieten van het natuurschoon. Datzelfde geldt voor omwonenden, buurtkinderen, reizigers die naar het treinstation gaan en passanten op de aangrenzende Parallelweg. Het nieuwe gebied wordt een fijne plek om elkaar te ontmoeten, met her en der bankjes op zowel koele als zonnige plekken. Op het omheinde pannaveld kunnen de scholieren straks naar hartenlust voetballen.

Inspiratiewandeling voor leerlingen

De mooie plannen komen niet alleen uit de koker van de gemeente. Ze betrekt uitvoerig belanghebbenden. Wat willen bijvoorbeeld de leerlingen graag terugzien op hun nieuwe schoolplein? Welke maatregelen vinden zij belangrijk om het plein klimaatbestendiger te maken? Ter inspiratie krijgen de leerlingen een rondleiding langs klimaatprojecten in de stad. Daarna gaan ze aan de slag met maquettes om hun ideeën vorm te geven. De gemeente raadpleegt daarnaast de omwonenden en de beheerders van de sporthal. Het levert mooie inzichten op, bijvoorbeeld om het pannaveld breder te benutten voor ook basketbal.

Ter inspiratie krijgen de leerlingen een rondleiding langs klimaatprojecten in de stad.

Het oordeel van de jury

De jury prijst de mogelijkheden die dit plan benut om het gebied rond de school te vergroenen. De stenige omgeving moet voor een deel intact blijven om onder meer te zorgen dat het schoolgebouw goed bereikbaar is. Dat geeft het project een extra uitdaging. De bomen en kruidenrijke vegetatie vergroten de biodiversiteit en maken de omgeving beter bestendig tegen het klimaat. Het gebied knapt er aanzienlijk van op en veel mensen profiteren daarvan. Het is mooi dat de leerlingen een nadrukkelijke stem kregen in het ontwerp. Wel vindt de jury het jammer dat het plan slechts summier is opgenomen in het lesmateriaal voor de scholieren. En nog een andere tip voor projecten die een schoolgebied onder handen nemen: laat ook de directie en docenten meedenken.

Foto's en illustraties