5: CBS De Haven

Op naar een groen en uitdagend schoolplein

Spelenderwijs leren

Kinderen gaan op het nieuwe plein op ontdekkingsreis. Spelenderwijs leren ze er over gezondheid, klimaat en de natuur. Het groene plein sluit straks ook uitstekend aan op de Kruisbergse bossen, het grote park van Villa Ruimzicht en de groene gebieden in het centrum.  

Minder warme stenen, meer verkoelende natuur

Hitteperioden en felle buien komen steeds vaker voor. De school bereidt zich daar goed op voor. En dat is geen overbodige luxe. De klimaatatlas van Doetinchem laat zien dat op de schoollocatie hittestress en droogte nu een grote uitdaging vormen en wateroverlast bij extreem weer een aandachtspunt is. Het is daarom tijd de stenen pleinen voor de kleuters en de grotere kinderen om te toveren in speeltuinen in de letterlijke zin van het woord. Er komen 21 extra bomen bij en 1.000 vierkante meter aan plantvakken en speelnatuur. Het verwijderen van veel steen betekent dat de pleinen minder snel opwarmen en overtollig water makkelijker wegloopt. Op hete dagen zorgen de planten en bomen voor aangename schaduw en verkoeling. Ook de waterspeelplaats biedt dan heerlijke verkoeling.

De school tovert de stenen pleinen om in speeltuinen in de letterlijke zin van het woord.

Inheemse planten die tegen een stootje kunnen

De school verwijdert onnodige verharding en het schoolplein kleurt straks groen van de vele plantvakken en extra bomen. Er ligt een doordacht plan. Zo betreft 80%inheemse soorten, komen er gelijk op het plein enkele bomen en planten van formaat en tref je er alleen planten die tegen een stootje kunnen; dat wil zeggen: planten die droogte aan kunnen en niet snel het loodje leggen door toedoen van spelende kinderen. Aan educatie is ook gedacht. In de plantvakken vind je planten die insecten aantrekken, eetbare bessen, plukfruit en kruiden. In een prachtige moestuin leren de kinderen zelf zaaien, planten, verzorgen en oogsten. Ze leren veel over de groei en bloei van planten, de seizoenen en gezonde voeding. 

Voor spel en plezier op en na school

Niet alleen de kinderen van CBS De Haven hebben profijt van het nieuwe schoolplein. Ook voor kinderen uit de buurt is het na schooltijd een heerlijke plek om er te spelen en van alles te ontdekken. Ouders, opa’s en oma’s kunnen daar kinderen lekker laten spelen en hen tegelijkertijd wat leren over de natuur. Van de school is het ook een duidelijk doel om hun leerlingen bewust te maken van klimaatuitdagingen en de mooie, maar tegelijkertijd kwetsbare natuur  De school integreert deze onderwerpen in het lesprogramma. Denk aan een gastles over spaarzaam omgaan met duurzame energie of een bezoekje aan de stadsboerderij om te zien waar ons eten vandaan komt. De leerkrachten denken hier enthousiast over mee.    

Leerlingen, leerkrachten en de buurt, iedereen denkt mee

Het plan voor het nieuwe schoolplein is echt een co-creatie. Leerlingen, leerkrachten en ouders, het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang, de gemeente en omwonenden en ook buur-hotel Villa Parkzicht, allemaal komen ze met ideeën. Zo was een extra schommel een vurige wens van de leerlingen en is die nu opgenomen in het ontwerp. De leerlingen zijn daarnaast heel actief geld aan het inzamelen. Bloembollen verkopen, een sponsorloop, lege flessen verzamelen, overal doen ze fanatiek aan mee. 2 mooie amfitheaters zijn te danken aan de brainstormsessies van leerkrachten. Zij bieden straks een geweldige plek om de kinderen buitenlessen te geven. Nog een mooie opsteker: van de koks van Hotel Villa Ruimzicht leren de kinderen gerechten te maken van hun zelfgekweekte groente.

Bloembollen verkopen, een sponsorloop, lege flessen verzamelen, overal doen de leerlingen fanatiek aan mee.

Het oordeel van de jury

Het nieuwe schoolplein wordt een plek waar de kinderen ook op warme dagen fijn kunnen spelen en waar bij hevige regenval geen grote plassen water blijven liggen. Ook wordt het plein een plek waar de kinderen spelenderwijs leren over de natuur. De jury vindt dat grote pluspunten van het project. Vele scholen gingen CBS De Haven weliswaar al voor met zo’n vergroeningsplan, maar de jury is onder de indruk van het ontwerp en de betrokkenheid van de kinderen en hun ouders. Met meer detaillering in de plannen voor biodiversiteit kan het project nog meer aan kracht winnen.   

Foto's en illustraties