Burgerforum dag 1

De deelnemers van het burgerforum zijn voor het eerst samen gekomen. Deze groep Gelderlanders hebben kennisgemaakt met elkaar en met het onderwerp klimaat. Onder begeleiding van een onafhankelijk bureau werken zij dit najaar in 4 bijeenkomsten aan een advies over onze klimaatmaatregelen.
Deelnemers aan het burgerforum dag 1 vullen samen formulieren in

In september 2022 vond de eerste dag van het burgerforum plaats. De dag stond in het teken van kennismaken met elkaar en het onderwerp klimaat. Deelnemers kregen te horen waarom we dit burgerberaad organiseren, hoe het proces eruit ziet en stelden met elkaar belangrijke spelregels op.

Kennismaken

In de ochtend maakten de deelnemers kennis met elkaar en met de organisatie. Klimaatgedeputeerde Jan van der Meer, de organisatoren van het burgerberaad en de vertrouwenspersoon stelden zich voor. In kleinere groepen leerden deelnemers elkaar beter kennen en bespraken zij welke vragen en zorgen zij hebben. Maar vooral ook wat de hoop, wensen en verwachtingen zijn van het burgerberaad. Zo gaf één van de deelnemers aan:

Laten we onze democratie meer gaan zien als een demoCREATIE, waarin overheden en inwoners samenwerken.  

Kennis over het klimaat op orde

De middag stond in het teken van kennismaken met het onderwerp klimaat. De deelnemers werkten aan een gezamenlijke basis van kennis over de klimaatopgave. Na drie presentaties over de klimaatopgave in Gelderland, het Gelders Klimaatplan en de resultaten van het online onderzoek (burgerpanel) was het tijd voor een informatiemarkt. Deelnemers konden zelf  informatie ophalen tijdens de markt over meer dan 25 klimaatonderwerpen. Vakspecialisten stonden de deelnemers te woorden over onderwerpen zoals zonne-energie, windenergie, duurzame mobiliteit en voedselverspilling.

Een overzicht van alle informatie die het burgerforum heeft gebruikt, komt in de bijlage van het advies van het burgerforum. Zo kan iedereen die dat wil, zien hoe het burgerforum tot zijn advies is gekomen.