Johan de Haas (1923-2021): kunstenaar en leermeester

In november 2021 overleed kunstenaar Johan de Haas. Hij leefde bijna een eeuw. In deze periode heeft Johan de Haas zijn sporen in Gelderland achtergelaten. Dat deed hij onder meer als kunstenaar en als leermeester.
Kunstenaar Johan de Haas-Bas voor een werk van hem

Het is het eerste dat opvalt bij de kunstwerken van Johan de Haas die de provincie Gelderland in bezit heeft: kleuren. En dan vooral groen, blauw en paars.  Kleur en daarnaast ook structuur en vorm, zijn de belangrijkste elementen in het werk van de kunstenaar. Zijn omgeving nam hij in gedachten mee naar zijn atelier waar hij de beelden vertaalde in geabstraheerde vormen.

In de provinciale kunstcollectie zijn vier van zijn schilderijen opgenomen. Deze hangen in de provinciale gebouwen. Het zijn veelal doeken met kleurvlakken in enkele tinten, waarin ook reliëf is aangebracht. Het is vaak niet meteen duidelijk waar je naar kijkt.  Het zijn abstracte kunstwerken, maar toch weet je dat ze verwijzen naar de natuur.


Niet alleen als kunstenaar heeft hij een bijdrage geleverd aan de kunsten in Gelderland. Als docent was hij van 1963 tot 1981 verbonden aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Daar gaf hij zijn kennis en kunde weer door aan veel kunstenaars. Werk van een groot aantal van deze leerlingen is ook weer opgenomen in de kunstcollectie van de provincie. 

Wij wensen zijn naasten veel sterkte met het verlies van deze bijzondere man.