Edith Meijering; een kleurrijke, gepassioneerde kunstenaar (1962-2022)

Recent bereikte ons het verdrietige bericht dat kunstenaar Edith Meijering is overleden. Wij kenden de Zutphense kunstenaar als een kleurrijk persoon die gepassioneerd over kunst kon vertellen. Dat heeft ze een aantal keer voor commissieleden van de provincie gedaan.
Clown Edith Meijering

Provincie Gelderland heeft Edith gevolgd gedurende haar carrière en dat  resulteerde in een 7-tal aankopen die in de kunstcollectie.

Haar vroegste werk uit de collectie dateert uit 1987, wanneer ze net afgestudeerd is aan de kunstacademie in Kampen. Twee zelfportretten, waarin ze met een open en een beetje brutale blik de beschouwer recht aankijkt.

Het laatst aangekochte werk van haar werd in 2011 aan de collectie toegevoegd. Het is een portret van een clown. Dit is tevens een van de meest besproken kunstwerken uit de kunstcollectie. Het clownsportret met het beschilderde gezicht is een erg pakkend beeld, wat voor uiteenlopende reacties zorgt. Mensen vinden het angstaanjagend. Ooit bespraken we die reacties met Edith. Ze vroeg heel rustig: “Vind jij het ook angstaanjagend?” Ik keek nog eens goed en dacht: nee, eigenlijk zie je een heel kwetsbare figuur achter het masker schuilgaan. 

Ze liet in haar werk vaak een interesse in de mens en zijn drijfveren zien. Niet voor niets zijn op alle schilderijen in de provinciale collectie mensen te zien. Kunstwerken waar je niet in een oogopslag klaar mee bent. Het getoonde beeld is niet altijd alles wat je ziet. Het nodigt uit langer te kijken en je te verdiepen in de afgebeelde persoon.

Deze twee genoemde  kunstwerken typeren de persoon Edith Meijering ook. Zoals ze op de eerste werken de wereld inkijkt, nieuwsgierig naar wat daar te vinden is en hoe het beeld van de clown je raakt. Wanneer je haar had ontmoet, liet ze een onuitwisbare indruk achter. Wij houden dat gevoel levend met het tonen van haar kunstwerken.

We wensen haar naasten mooie herinneringen aan deze bijzondere vrouw.

Janneke Maiburg, extern conservator en Gabrielle de Nijs Bik, projectleider kunstcollectie