De Week van Ons Eten

De Week van Ons Eten, is van 4 t/m 11 oktober 2025. Een week vol aandacht voor goed en (h)eerlijk eten. We laten zien waar ons eten vandaan komt en wie erbij betrokken zijn. Van boer tot bord. De Week van Ons Eten verbindt, inspireert en maakt het belang van ons eten zichtbaar.

Sta er eens bij stil, waar uw eten vandaan komt

Elke dag ligt er eten op uw bord. Maar wat is daar allemaal voor nodig? Gelderse boeren en tuinders zorgen voor gezonde, lokale producten. Daarmee geven zij extra smaak aan uw maaltijd. 

Nominatie de Gelderse Waarde-Ring 2025

Kent u iemand die zich sterk maakt voor de verbinding tussen de boer of tuinder en de burger? En vindt u dat deze boer, kok, docent, horecaondernemer of tuinder daarvoor onze waardering verdient? Nomineer diegene dan voor de Waarde-Ring. Dit kan tot 31 juli 2025. De Waarde-Ring wordt uitgereikt tijdens een feestelijke avond in De Week van Ons Eten.

Samen aandacht voor onze voedselmakers

De landelijke ‘Week van Ons Eten’ wordt elk jaar georganiseerd door stichting Dutch Food Week.  Provincie Gelderland doet hier actief aan mee. Zo laten we onze waardering zien voor de boeren, tuinders en andere voedselmakers in Gelderland.

We willen ook de band  tussen voedselmakers en inwoners versterken. Tijdens de week zijn er veel activiteiten: open dagen, proeverijen, markten, lessen en bijeenkomsten. Niet alleen de productie van voedsel staat centraal, maar ook onderwerpen als gezond eten en voedselonderwijs. Kijk op De Week van Ons Eten voor het volledige programma en de tijden. 

Organiseer zelf een activiteit 

Hoe meer plekken in Gelderland meedoen, hoe dichter we ons eten bij de mensen brengen. U kunt zelf ook iets organiseren. Of u nu boer bent, tuinder, docent, winkelier of vrijwilliger – samen zetten we lokaal voedsel in de schijnwerpers. 

Een paar ideeën:

  • Nodig een schoolklas uit op uw boerderij of tuinderij. 
  • Organiseer een proeverij van streekproducten 
  • Kook met ingrediënten van Gelderse bodem
  • Stel uw er open voor bezoekers
  • Bedenk een fietsroute langs lokale boeren en tuinders.
  • Organiseer een buurt-etentje met lokaal voedsel.

Activiteiten tijdens de Week van Ons Eten 

In Gelderland is er van alles te doen! Van lekker (uit) eten met streekeigen producten tot met de klas naar een boer: Steeds draait het op de ontmoeting tussen boer en burger. Een greep uit de activiteiten:

  • Uitreiking van de Waarde-Ring: een feestelijke avond met alle genomineerden. 
  • Bezoek een erf: schoolklassen gaan op  bezoek bij een boerderij of voedselverwerker.
  • Streekproducten in het schap: lokale producten in de plaatselijke supermarkten. 
  • Fiets- en smulroutes: ontdek de lekkerste plekken langs boerenerven. 
  • Streekeigen menu op de kaart: restaurants serveren gerechten met Gelderse ingrediënten. 
  • Open erven: boeren en zetten hun deuren open en vertellen over hun werk.

Kijk op de activiteitenpagina van de De Week van Ons Eten voor een overzicht van alle activiteiten en data. De komende tijd vullen deelnemers zelf de agenda aan.