Namenwedstrijd bruggen Lochem

De top 3 is bekend! Breng uw stem uit en beslis mee wat de naam wordt van de nieuwe bruggen in Lochem. Meedoen kan tot en met 6 december 2023.

Lochem krijgt er 2 bruggen bij. Namelijk 1 brug over het Twentekanaal, voor auto’s, motoren, bussen, vrachtwagens en tractoren. En er komt een voetgangers- en fietsersbrug richting het station. Beide bruggen krijgen een eigen naam. Deze naam komt op de brug te staan. Uit de ruim 450 inzendingen van de namenwedstrijd selecteerde de Lochemse jury, bestaande uit Ria Leliveld (wethouder gemeente Lochem), Mo Middag (Openlucht theater Lochem), Koos van Zwieten (Historisch Genootschap Lochem) en Sarah Hogenkamp (Lochemse jongere), 3 namen. Het is nu aan de inwoners van Lochem om daarop te stemmen.  

Veel inzendingen 

De namenwedstrijd van provincie Gelderland leverde maar liefst 440 namen op voor de boogbrug over het Twentekanaal op. En 341 namen voor de voetgangers-en fietsersbrug. De Lochemse jury selecteerde uit de vele inzendingen 3 namen per brug. Daarbij is onder andere gekeken of de naam herkenbaar, typerend is voor Lochem/Achterhoek, aansprekend en verbindend. 

Brug over het Twentekanaal

Groeneschakel kanaalbrug_groot.jpg

Voetgangers-/fietsbrug

N346 viaduct voetgangers en fietsers ingezoomd.jpg

Nettelhorsterbrug, De Overstreek en Noaberbrug 

Dat zijn in willekeurige volgorde de namen die de jury nomineert voor de brug over het Twentekanaal.  

  • Nettelhorsterbrug, verwijst zowel naar het oude landgoed Nettelhorst en de brug ontsluit dit oude landgoed richting de A1. Ook ligt deze naam in het verlengde van de andere bruggen in Lochem met plaatsnamen in zich, zoals de ExelseBrug, Lochemse Brug.  
  • De Overstreek, verwijst naar de betonfabriek Streek die vroeger op deze locatie zat en gaat ook naar de verbinding van de gemeenschappen aan beide oevers.   
  • Noaberbrug, is een verwijzing naar het noaberschap wat in Lochem leeft, om de verbinding en de zorg voor elkaar. De brug zorgt ook voor verbintenis en vergoot de toegankelijkheid tot elkaar.  

Rode Loper, De Kwinkslag en Ampsense Knoop 

Deze namen heeft de jury genomineerd voor de voetgangers- en fietserbrug.

  • Rode Loper, staat symbool voor de uitnodigende verbinding tussen Lochem en het Station. En de kleur rood verwijst naar het rode asfalt.  
  • De Kwinkslag, heeft te maken met de uitdrukking ‘een brug slaan’. Kwinkslag staat voor grappige, snedige opmerking. De brug zorgt ook voor een snedige oplossing voor een lastige verkeerspuzzel en ook nog eens de afslag naar de Kwinkweerd.  
  • Ampsense Knoop, deze brug maakt deel uit van een verkeersknooppunt en biedt toegang tot Ampsen. 

Voor de meeste namen geldt dat deze door meerdere mensen zijn ingediend. De provincie neemt in de week van 20 november contact op met degene die de naam als eerst heeft ingediend.

Welk naam kiest u?

Welke naam moet volgens u op de brug over het Twentekanaal komen te staan? En welke op voetgangers- en fietsersbrug? Doe mee en breng uw stem uit. Meedoen kan tot en met 6 december 2023. De naam die per brug het meest wordt gekozen, wordt vereeuwigd op de brug. Medio december maken we de winnende namen bekend.