Namen voor de bruggen

'Nettelhorsterbrug‘ en ‘Ampsense Knoop’. Dat zijn de winnende namen van de namenwedstrijd geworden. Beide namen worden vereeuwigd op de bruggen.

Lochem krijgt er 2 bruggen bij. Deze zijn straks onderdeel van de nieuwe provinciale weg N346 Schakel Achterhoek-A1.  

De boogbrug over het Twentekanaal is bestemd voor auto’s, motoren, bussen, vrachtwagens en tractoren. En er komt een voetgangers- en fietsersbrug van én naar het NS-station. Beide bruggen krijgen een eigen naam. In 2023 schreven we daarvoor een namenwedstrijd uit onder de inwoners van gemeente Lochem en andere belangstellenden.

Veel inzendingen 

De namenwedstrijd leverde maar liefst 440 namen op voor de boogbrug over het Twentekanaal op. En 341 namen voor de voetgangers-en fietsersbrug. Uit deze inzendingen selecteerde de Lochemse jury, bestaande uit Ria Leliveld (wethouder gemeente Lochem), Mo Middag (Openlucht theater Lochem), Koos van Zwieten (Historisch Genootschap Lochem) en Sarah Hogenkamp (Lochemse jongere), 3 namen per brug. . Daarbij is onder andere gekeken of de naam herkenbaar, typerend is voor Lochem/Achterhoek, aansprekend en verbindend. Voor de brug over het Twentekanaal waren dat De Overstreek, Nettelhorsterbrug en Naoberbrug. En voor de voetgangers- en fietsersbrug kon er gekozen worden uit Rode Loper, De Kwinkslag en Ampsense Knoop.  

Vervolgens konden de inwoners van Lochem daar op stemmen.

Brug over het Twentekanaal

Groeneschakel kanaalbrug_groot.jpg

Voetgangers-/fietsbrug

N346 viaduct voetgangers en fietsers ingezoomd.jpg

Nettelhorsterbrug, De Overstreek en Noaberbrug 

Dat zijn in willekeurige volgorde de namen die de jury nomineerde voor de brug over het Twentekanaal.   

  • Nettelhorsterbrug, verwijst zowel naar het oude landgoed Nettelhorst en de brug ontsluit dit oude landgoed richting de A1. Ook ligt deze naam in het verlengde van de andere bruggen in Lochem met plaatsnamen in zich, zoals de ExelseBrug, Lochemse Brug.
  • De Overstreek, verwijst naar de betonfabriek Streek die vroeger op deze locatie zat en gaat ook naar de verbinding van de gemeenschappen aan beide oevers.
  • Noaberbrug, is een verwijzing naar het noaberschap wat in Lochem leeft, om de verbinding en de zorg voor elkaar. De brug zorgt ook voor verbintenis en vergoot de toegankelijkheid tot elkaar.   

Rode Loper, De Kwinkslag en Ampsense Knoop 

Deze namen heeft de jury genomineerd voor de voetgangers- en fietserbrug.

  • Rode Loper, staat symbool voor de uitnodigende verbinding tussen Lochem en het Station. En de kleur rood verwijst naar het rode asfalt.  
  • De Kwinkslag, heeft te maken met de uitdrukking ‘een brug slaan’. Kwinkslag staat voor grappige, snedige opmerking. De brug zorgt ook voor een snedige oplossing voor een lastige verkeerspuzzel en ook nog eens de afslag naar de Kwinkweerd.  
  • Ampsense Knoop, deze brug maakt deel uit van een verkeersknooppunt en biedt toegang tot Ampsen. 

De namenwedstrijd

Voor de meeste namen geldt dat deze door meerdere mensen zijn ingediend. De provincie nam in de week van 20 november contact op met degene die de naam als eerst heeft ingediend.

Er was veel belangstelling voor de namenwedstrijd; zo was er ruim 700 keer gestemd op een naam voor de brug over het Twentekanaal. Op de namen voor de andere brug was ook bijna 700 keer gestemd.  

  • Ruim de helft van de stemmen ging uit naar de Nettelhorsterbrug. Hierop is maar liefst 420 keer gestemd. De Overstreek kreeg 178 stemmen. En er gingen 114 stemmen naar de Naoberbrug. De naam ‘Nettelhorsterbrug’ verwijst zowel naar het oude landgoed Nettelhorst en de brug ontsluit dit oude landgoed richting de A1. Ook ligt deze naam in het verlengde van de andere bruggen in Lochem vernoemt naar plaatsnamen, zoals de ExelseBrug en Lochemse Brug.
  • Voor de andere brug lagen de stemmen dichterbij elkaar: Ampsense Knoop, met 277 stemmen, De Kwinkslag met 248 stemmen en Rode Loper met 172 stemmen. De naam ‘Ampsense Knoop’ verwijst naar dat deze brug deel uitmaakt van een verkeersknooppunt en toegang biedt tot Ampsen. 

Via deze filmpjes maakten we de namen bekend. Bekijk ze hieronder.