Hoe ook een hotel aan de snelweg een Buitenkans kan zijn

Wat was het een toffe dag, het Kennisevent Buitenkansen op 28 september! Ik kijk er als projectleider Gelderse Buitenkansen met een grote glimlach op terug.
Anneleen aan het woord tijdens het Kennisevent Buitenkansen

Natuurlijk omdat het bijzonder was om een idee dat eind vorig jaar in een vergaderzaal is ontstaan werkelijkheid te zien worden. Maar nog veel meer omdat we met allerlei professionals bij elkaar waren, elkaar leerden kennen en ideeën uitwisselden. En we zaadjes konden planten voor Buitenkansen die we hopelijk de komende periode gaan oppakken. En dan ook nog op een zonnige dag op zo’n mooie locatie. Want het Van der Valk Hotel in Apeldoorn is voor mij zeker een geslaagde Buitenkans. 

Bedrijfsbelang en toegevoegde waarde van de buitenruimte

Het lijkt misschien niet heel voor de hand liggend, een snelweghotel als Buitenkans. We denken nog vaak aan de traditionele doelgroepen, zoals buurtbewoners en schoolkinderen, als we het hebben over bewegen in de buitenruimte. Maar ook commerciële bedrijven kunnen bijdragen aan een uitnodigende buitenruimte, en daar valt nog veel winst te halen.

Het interessante aan deze locatie is dat je voor je ogen de combinatie ziet tussen het commerciële bedrijfsbelang en de toegevoegde waarde van de buitenruimte. 

Je komt aanrijden en ziet vooral een groot parkeerterrein. Maar aan de ándere kant van het hotel begint het genieten. Een prachtige oase van groen. Met varkens, kippen en bijenkassen. Met een moestuin met groentes, kruiden en eetbare bloemen die je zomaar in het restaurant op je bord kunt terugvinden. Met wandelpaden en een stukje bos waar je eekhoorns kunt spotten. “Dit paadje ligt een beetje verscholen achter de Tesla laadpalen, maar is zeker de moeite waard om doorheen te struinen,” zegt de hotelwebsite bijvoorbeeld. De perfecte samenvatting dat hier een commercieel bedrijf gewoon geld wil verdienen, maar wél in een mooie, vrij toegankelijke buitenruimte die mensen laat bewegen en genieten.

Fijner kunnen werken

De plek van het kennisevent inspireerde mij en hopelijk alle aanwezigen. Je wilt sowieso niet in een stoffige vergaderzaal zonder ramen gaan praten over het benutten van de buitenruimte. Maar als dít kan direct aan de A50, wat kunnen we dan nog meer? Zo wordt er ook steeds meer gekeken naar het vergroenen van industrieterreinen. Die zijn sterk planmatig ingericht, met aandacht voor infrastructuur en weinig voor de mensen die er werken. Hoe mooi zou het zijn als we het grijs daar kunnen verbinden met groen, en misschien zelfs met blauw van water? Waardoor iedereen er fijner kan werken?

Samenwerken voor kansen 

Kortom: er liggen volop kansen! En voor die kansen moeten we samenwerken. Samen kom je op nieuwe ideeën, en heb je een groter netwerk waarin je naar oplossingen kunt zoeken. Met het aanpakken van de buitenruimte kun je ook andere uitdagingen oplossen, op het gebied van klimaat, gezondheid en sociaal domein. En dat helpt ook als je als verantwoordelijk ambtenaar in een kleinere gemeente al 14 verschillende petjes op hebt en dit er nog even bij krijgt. Wat je erbij krijgt is geen extra probleem, maar een kans!

We zijn allemaal van de afdeling ‘gezond en gelukkig leven’

Iedereen die op het Kennisevent was, heeft kunnen proeven van de energie die samenwerken en samen brainstormen kan opleveren. Met alle negentig aanwezigen trekken we nu de wereld in en brengen een beweging op gang. We gaan nieuwe dingen laten groeien door ons enthousiasme, en we investeren graag tijd om u te leren kennen. Zodat we samen verder komen, ongeacht onze achtergrond. Want zoals keynote speaker Vincent Luijendijk al zei: wég met de verzuiling, we zijn allemaal van de afdeling ‘gezond en gelukkig leven’. Laten we samen inzetten op het vergroten van de buitenruimte, voor de natuur en de mens!

PS: Kennisevent gemist? Hier staan alle presentaties! En heeft u zin in een nadere kennismaking? Mail mij dan zeker op anneleen.ypma.diedering@geldersesportfederatie.nl