De energie die je steekt in Buitenkansen krijg je dubbel en dwars terug!

Misschien ken je er wel één: een sport- en spelplek in de buitenruimte die mooi is opgeknapt, met toeters en bellen feestelijk is geopend en… er nu ongebruikt bij ligt. Vergeten om aan de buurt te vragen waar ze nu écht behoefte aan hadden. En dat kan anders!
portretfoto van Linda Hooijer

Van iedere buitenruimte een Buitenkans maken, dáár krijg ik als landschapsarchitect en programmamanager energie van. Ik ben dan ook heel blij dat we een jaar lang samen op ‘Buitenkans-ontdekkingsreis’ gaan!

Inspireren met Buitenkansen is al in 2021 begonnen. Toen maakten de gemeente Apeldoorn, waar ik werk, en de provincie Gelderland een mooi boek als inspiratie om de buitenruimte beter te benutten; om te spelen, bewegen, sporten en ontmoeten. En nog belangrijker: naast het boek ook kennissessies om anderen op weg te helpen. We hebben vaak wel mooie ideeën, maar het gaat niet vanzelf! Nu gaan we nog een stap verder: we dagen je uit de Buitenkansen samen te ervaren. En als ‘Buitenkanser’ van het eerste uur nodig ik je uit op het unieke Cruyff Court Plus Orden in Apeldoorn.

 

Oudere voetballen op een Cruyff Court

Sportende kinderen op een Cruyff Court

Uniek, uniek, dat zal wel meevallen, hoor ik je denken. Maar het Cruyff Court Plus is het eerste in zijn soort. In plaats van te beginnen met de standaard ‘sportkooi’, heeft de Johan Cruyff Foundation het met ons aangedurfd om te starten met een blanco tekening. We begonnen bij de gebiedsmanagers: waar zijn goede plekken, welke buurt kan dit goed gebruiken en zitten daar ook mensen die hier enthousiast van worden? Daardoor hoorden we dat er een versleten veldje in een wijk was waar de wormen omhoog schoten als je even stampte, en waar wel wat moois van te maken zou zijn. In een buurt waar lang niet iedereen een eigen tuin heeft, dus waar een mooie Buitenkans welkom zou zijn. Echt maatwerk!

Ouderen jeu de boulen op een schaakbord buiten

Dus wij de buurt in, praten met actieve mensen in de wijk, scholen, wijkcentrum, jongerenwerker, buurtsportcoach, woningbouwcorporatie, wijkraad, huisartsen en ga zo maar door. Wensen waren er genoeg, en die zijn samengevat in drie scenario’s. Daar mochten de vertegenwoordigers van de buurt, én een aantal schoolkinderen, uit kiezen. En dan krijg je in deze buurt: een urban danceground; én een klimwand; én een zitplek; én een wandelpad voor senioren van hun flat naar het wijkcentrum; én een sportveld voor voetbal en basketbal; én een beweegroute voor senioren én een waterpunt; kortom: een plek waar jong en oud kunnen spelen, bewegen en elkaar ontmoeten, iedereen op hun eigen manier.  

Missie geslaagd, zou je zeggen. Maar voor een echte, bruisende Buitenkans begint het dan pas. Om te zorgen dat het Cruyff Court Plus optimaal wordt benut hebben de partijen die vooraf meedachten, in een convenant afspraken gemaakt om samen te zorgen voor leuke activiteiten op het Cruyff Court. Het resultaat: verbinding tussen de gebruikers, wat bijdraagt aan maatschappelijke waarden als tegengaan van eenzaamheid, en een leven lang bewegen. Geen kans op een ongebruikte ruimte dus!

En dát verhaal, dat willen we graag vertellen als je op bezoek komt bij deze Buitenkans. Zodat je kunt profiteren van de lessen die wij geleerd hebben. Dat bijvoorbeeld het (juridische) proces áltijd langer duurt dan je denkt (en dan nóg langer). Dat een actieve trekker vanuit de gemeente nodig is. (Een rol die mij op het lijf geschreven is en waar ik graag tips & tricks over deel). En dat je aan een plek blijft werken. Voor een goede Buitenkans heb je energie nodig. Maar die energie krijg je ook terug. Als je spreekt met de mensen voor wie je het doet, iets maakt waar iedereen uit de buurt trots op is, en je mensen van de Buitenkans ziet genieten. Kom je ook wat energie halen in Apeldoorn?

Kinderen lopen over boomstronkjes

Ouderen op een betonnen bankje waar kinderen voorbij steppen

Kinderen sporten met touwen op een Cruyff Court

kinderen krijgen boksles in de buitenlucht