Wie verbindt boeren en burgers en verdient de Gelderse Waarde-Ring?

Provincie Gelderland reikt dit jaar voor de 2e keer de Gelderse Waarde-Ring uit. Dat is een onderscheiding voor mensen die zich bijzonder inzetten om burgers en boeren dichter bij elkaar te brengen. Nomineren kan nog tot 1 augustus. De Waardering wordt in oktober uitgereikt tijdens de Week van ons Eten.
Gepubliceerd op: 8-juli-2024

Gedeputeerde Harold zoet: “Gezond, lekker en lokaal eten is niet vanzelfsprekend. Gelderse boeren en tuinders werken daar elke dag hard voor. Contact met voedselmakers helpt mensen om zich daar meer bewust van te zijn. Dat is precies waarom de Waarde-Ring zo'n mooie onderscheiding is.”

Nomineer jouw landwinkel, bakker, of leerkracht

De Waarde-Ring is een initiatief van de Week van Ons Eten en is bedoeld om mensen in het zonnetje te zetten die de verbinding tussen boeren en burgers versterken. Het zijn zeker niet alleen boeren of tuinders die in aanmerking komen. Er zijn vaak ook andere schakels die de verbinding leggen.

Het kan bijvoorbeeld gaan om een landwinkel, of een bakker die brood bakt van tarwe uit de regio. Een agrariër die zijn erf openstelt, of verse producten vanuit zijn bedrijf verkoopt. Maar ook de vrijwilliger die lokale producten rondbrengt en de juf of meester die excursies organiseert.

Uitreiking op het Gelders Voedselmakers Gala

Op 10 oktober 2024 organiseert provincie Gelderland een feest om Gelderse boeren en tuinders in het zonnetje te zetten. Alle genomineerden worden hiervoor uitgenodigd. 3 van hen ontvangen die avond de Waarde-Ring. Het gala wordt gehouden tijdens de Tijdens de Week van ons Eten.

Een selectiecommissie zal de genomineerden beoordelen. Er zijn daarbij 3 categorieën: educatie, innovatie en extensieve landbouw, zoals biologische of natuurinclusieve landbouw. 

Waarde-Ring 2023

Vorig jaar werd de Gelderse Waarde-Ring voor het eerste uitgereikt. Toen ontvingen Richard Hardeman van de Groenerie in Harskamp, Catrien Weijers van melkveebedrijf De Genders in Giesbeek en Rob Nieuwenhuis van ZONvarken in de Heurne de Gelderse Waarde-Ring.

Nomineren kan tot 1 augustus.

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?