Tarief regionaal openbaar vervoer stijgt 7,24%

Het tarief voor het regionaal openbaar vervoer stijgt met 7,24%. Dit is op basis van de Landelijke Tariefindex (LTI) en de landelijke afspraken over tariefstijging voor introductie OV-Pay. De stijging is meer dan gebruikelijk maar noodzakelijk vanwege gestegen kosten.
Gepubliceerd op: 23-november-2022

Effecten voor de reizigers

De tariefstijging is dit jaar hoger dan gebruikelijk maar wel noodzakelijk vanwege de sterk gestegen brandstof-en loonkosten. Zo stijgt de enkele reis van Arnhem naar Winterswijk (vol tarief) van € 14, 61 naar € 15,67. Een treinreis van Barneveld-Zuid naar Ede-Wageningen van (vol tarief) € 3,89 naar € 4,00 en een busrit van Apeldoorn naar Arnhem station (vol tarief) van € 6,12 naar € 6,56.
De kortingsactie voor de abonnementen RRReis (IJssel-Vecht/Veluwe-Zuid) blijft ook in 2023. De tienrittenkaart voor de buurtbus in de Achterhoek-Rivierenland verdwijnt. De voorwaarden voor de Meermanskaart worden verruimd: er mogen maximaal 6 personen mee.

Advies reizigersorganisatie

Het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer (ROCOV adviseert over de tariefstijgingen. Met de algehele verhoging stemden zij in. Naar aanleiding van het advies komt er echter geen vast tarief voor een rit voor de Belbus Achterhoek/Rivierenland. De OV-chipkaart blijft hier geldig. De 10-rittenkaart in de Achterhoek/Rivierenland wordt wel afgeschaft ondanks negatief advies. Het aantal verkochte 10-rittenkaarten is maar 2,4% en dit product is nergens in Gelderland.

Valleilijn (treindienst Amersfoort-Ede/Wageningen)

Het basistarief en kilometertarief van de Valleilijn wordt jaarlijks aangepast met de CPI (Consumenten Prijs Index).Dit is 2,6%. Daarop komt de landelijk afgesproken verhoging van 0,22% in verband met de basis servicekosten voor OV-Pay.

Introductie OV-Pay

In het openbaar vervoer kan straks iedereen betalen met de pinpas, creditcard of mobiele telefoon. Landelijk is de afspraak voor het systeem in 2023 en 2024 extra te verhogen met o,22% per jaar. Daartegenover staat dat reizigers geen OV-chipkaart van €7,50 hoeven te kopen. Deze verhoging geldt niet voor HaltetaxxiRRReis; hier kan niet worden betaald met de OV-chipkaart. 

Regionale vervoerders
In Gelderland verzorgen Arriva (Achterhoek Rivierenland), Hermes (Arnhem-Nijmegen en Veluwe-Zuid), Connexxion (treindienst Valleilijn) en EBS (IJssel-Vecht) het regionaal openbaar vervoer. Buurtbusverenigingen organiseren de buurtbussen. Deze worden gereden door vrijwillig  chauffeurs. Vervoerder Qarin regelt HaltetaxiRRReis.

Communicatie naar de reizigers door de vervoerders

Vervoerders zijn verantwoordelijk voor communicatie over prijsaanpassingen per 1 januari en vervoerders zijn verantwoordelijk voor het informeren van reizigers over
nieuwe betaalwijzen in het openbaar vervoer (OV-Pay).

OV-Oost

Sinds 2017 stemmen de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel de openbaar vervoer tarieven met elkaar af.

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?