Persuitnodiging: Dankzij volhardende student uit grensgebied nu reizen met OV-chipkaart vanaf Emmerich, Praest en Elten naar Arnhem

Op donderdag 23 juni treden de Nederlandse OV-palen op station Emmerich, Praest en Elten in werking. Hierbij nodigen we u uit voor de feestelijke start hiervan.
Gepubliceerd op: 20-juni-2022

We willen bijzondere aandacht geven aan de plaatsing van de ov-palen omdat het mede dankzij een jonge student die insprak bij de Provinciale Staten tot stand is gekomen. Een paar palen plaatsen, het leek gemakkelijk, maar er ging toch 2 jaar overheen voordat het nu mogelijk is. 

 Programma donderdag 23 juni

9.00 uur  Welkom door burgemeester Peter Hinze, Emmerich  

Welkom door gedeputeerde Jan van der Meer, provincie Gelderland

9.15 uur  Korte toelichting project door Euregio Rhein-Waal en VRR

9.30 uur   Check in bij OV-palen door gedeputeerde Jan van der Meer en student en  initiatiefnemer Morris van Dee

9.46 uur   Vertrek trein naar Arnhem. U kunt meereizen met de trein, denk wel aan een FFP2-mondkapje dat verplicht is in Duitsland 

Er is tijdens de opening ruimte voor uw vragen. We verzoeken u vriendelijk zich aan te melden.

Locatie

Station Emmerich, perron met OV-palen. 

Bahnhofstr. 21, 46446

Emmerich am Rhein (Duitsland) 

Achtergrond 

De 17-jarige Morris van Dee woont in het dorpje Netterden, gemeente Oude IJsselstreek. De snelste optie voor hem om naar Arnhem te reizen is via station Emmerich. Maar net als andere houders van een OV-chipkaart, kon hij op dit grensoverschrijdende traject tot nu toe geen gebruik maken van de Nederlandse kaart. Reizigers, en dus ook Morris, moesten hier altijd een extra VRR-kaartje (een Duits vervoersbewijs) kopen. Morris kaartte het probleem aan bij provincie Gelderland. 

Sinds de start van het project werkten het Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR), Arriva, provincie Gelderland en Stadt Emmerich samen om te realiseren dat 1 vervoersbewijs mogelijk werd. Het samenwerkingsproject wordt ondersteund door de Euregio Rijn-Waal met behulp van fondsen uit het Europese financieringsprogramma INTERREG Duitsland-Nederland.

Met de installatie van de OV-apparatuur op de 3 Duitse treinstations is het voor veel pendelaars in de grensregio nu veel gemakkelijker en aantrekkelijker om gebruik te maken van de grensoverschrijdende treinverbinding. Iedereen kan nu reizen met één vervoersbewijs, de OV-chipkaart. Naast OV-palen zijn er ook automaten geïnstalleerd om saldo op te laden. 

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?