Gelderse kunstcollectie: voor iedereen te bezoeken

Gepubliceerd op: 26-januari-2024

In aanvulling op de rondleidingen en tentoonstellingen onderzoekt de provincie of het mogelijk is om meer bijeenkomsten over actuele thema’s te organiseren rond de kunstcollectie. Ook kijkt de provincie of kunstwerken kunnen rondreizen langs inwoners van Gelderland.  

Ambassadeur van Gelderse beeldende kunst 

De provincie heeft Cultuur Oost gevraagd om voorstellen te doen om de kunstcollectie bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. De provincie onderzoekt op dit moment wat er mogelijk is. Provincie Gelderland is ambassadeur van de Gelderse beeldende kunst. Kunstwerken kunnen helpen met een nieuwe blik op de werkelijkheid en zorgen voor een aanleiding voor mensen om met elkaar in gesprek te gaan. Dat wil de provincie nog meer mogelijk maken.  

2600 kunstwerken 

Provincie Gelderland heeft een collectie van 2600 kunstwerken, die allemaal een relatie met Gelderland hebben. Daarvan is zoveel mogelijk te zien in de gebouwen, op werkplekken en door wisselende tentoonstellingen in het provinciehuis die voor iedereen te bezoeken zijn. En dat lukt ook: 35% van de kunstwerken uit de provinciale collectie wordt tentoongesteld. Voor musea ligt de norm bij 2%. Jaarlijks zijn er dan ook tientallen rondleidingen op vaste dagen, of op afspraak. Eens per 3 à 4 jaar is er een tentoonstelling met nieuwe aanwinsten.  

Jaarlijkse thematentoonstelling 

Ook is er elk jaar een tentoonstelling rond een thema. In 2024 is dat ‘Hoofd in de wolken, voeten op de grond’. Tijdens de Uitnacht en de Openmonumentendag is er een aangepast programma rond de kunstcollectie.  

Uitnacht Arnhem 

Ervaar vanavond 26 januari 2024 tijdens de Uitnacht de tentoonstelling, en neem een koptelefoon of oortjes mee! U kunt de tentoonstelling op kousenvoeten bezoeken voor een extra ervaring. En er is meer te doen: 

  •      Ontdek Gelderse klei en maak samen met keramiste Lobke Vrensen een duimpotje. 
  •      Bekijk de korte abstracte film Planktonium door filmmaker en fotograaf Jan van IJken. 
  •      Hoe zien verschillende grondsoorten eruit door een microscoop? En hoe verschillen grondsoorten in geur? Ga op ontdekking met Gea Wissels. 
  •      Proef Gelderse groenten die zijn gegaard op turf, met chefkok Rens Pörtzgen. 

Nieuwe kunstwerken 

Om de kunstcollectie levend en actueel te houden is het belangrijk om ook nieuwe werken te kopen. Met nieuwe aankopen is het mogelijk om nieuwe en actuele verhalen en thema’s onder de aandacht brengen. En krijgt de bestaande kunstcollectie een nieuwe betekenis. De provincie krijgt ook wel eens kunstwerken aangeboden uit de nalatenschap van kunstenaars. Het budget voor nieuwe aankopen is € 20.000 tot 30.000 per jaar. 

Wilt u meer weten over de kunstcollectie, kijk dan hier:  

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?