Dienstregeling noodconcessie Veluwe-Zuid vastgesteld (Ede en omgeving)

Vervoerder Hermes gaat in Veluwe-Zuid (gebied rond Ede) per 11 december 2022 de dienstregeling verzorgen van de stads-en streekbussen. Het aantal busritten vermindert. Dit komt mede door de sterke prijsstijgingen én de onduidelijkheid over de rijksbijdrage en aantallen reizigers.
Gepubliceerd op: 23-november-2022

Enkele buslijnen worden opgeheven. De gevolgen voor reizigers blijven beperkt. 

Voorbeelden lijnveranderingen

Buslijn Arnhem-Apeldoorn (C2) op werkdagen na 19.00 uur 1 keer uur rijden in plaats van 2 keer per uur Dit geldt ook op zaterdag voor 10.00 uur en na 19.00 uur en op zondag. Gemiddeld maken 6-7 reizigers van deze ritten gebruik. Het alternatief is een eerdere of latere rit nemen.
Buslijn 303 van Ede naar Wageningen gaat in de spits van definitief 6 keer per uur rijden, zoals nu ook al het geval is. Buiten de spits wordt dit 4 keer per uur. Wel worden hier 21 meter bussen ingezet. Zijn er toch teveel reizigers in de spits dan komt er een Campuspendel.
Stadslijn 6 in Ede wordt opgeheven. Alternatief hiervoor is de stadlijn 1, 2 en de streeklijn 108 Ook lijn 89 tussen Veenendaal De Klomp-Wageningen verdwijnt.
De frequenties op de stadslijnen 1 en 2 in Ede gaan naar maximaal 2 keer per uur en na 19.00 uur 1 keer per uur. De reizigersaantallen op deze ritten zijn beperkt (3-5 per rit). Alternatieven zijn eerdere of latere ritten.

Verbeterplannen volgend vervoerplan

Voor de volgende reguliere wijzigingen in de dienstregeling heeft de vervoerder al enkele verbeterplannen. Zoals het verbeteren van de aansluiting van lijn 5 Veenendaal De Klomp en lijn 303: een route over de Campus.

Advies reizigersorganisatie ROCOV

De vervoerder had maar zeer kort de tijd om de dienstregeling in te voeren door de aanbestedingsprocedure. De reizigersorganisatie ROCOV heeft pas achteraf advies uit kunnen brengen over de nieuwe dienstregeling. Daarom hebben vervoerder en ROCOV afgesproken dat hun advies meeweegt bij het eerstvolgende wijzigingsmoment. Dit is de meivakantie 2023 (29 april t/m 7 mei 2023).

Budget concessie

De vervoerder blijft met deze dienstregeling binnen het door de provincie vastgestelde budget van €26,4 miljoen per jaar voor de noodconcessie Veluwe Zuid. Het aantal dienstregelingsuren is 7% lager dan in de vorige concessie. Het aantal reizigers is nog steeds minder door de effecten van de Covid-19 pandemie.

Reizigersinformatie

Vervoerder Hermes verzorgt de informatie naar de reizigers. 
 

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?