Bijdragen voor onderzoek en ontwikkeling van 21 Gelderse MKB innovatie-projecten

Dit jaar ontvangen 21 projecten van samenwerkende MKB-ondernemers een bijdrage om hun product verder te onderzoeken en te ontwikkelen. Het uiteindelijke doel van de projecten is om hun product op de markt te brengen. Het gaat om bijdragen vanuit de subsidieregeling MIT R&D.
Gepubliceerd op: 9-december-2022

Projecten met de meeste punten in de beoordeling krijgen een deel van het beschikbare budget. Projecten kunnen tussen de 50.000 tot 350.000 euro ontvangen. In totaal gaat het om een budget van bijna 4 miljoen euro. 

Gedeputeerde Helga Witjes: “21 projecten, stuk voor stuk heel verschillend. Ze hebben gemeen dat het projecten zijn ván MKB-ers, die samenwerken mét andere ondernemers en daarvoor nieuwe producten onderzoeken of uitvoeren. Het gaat daarbij om innovaties, die bijdragen aan een gezond, veilig, schoon en welvarend Gelderland. Zoals oplossingen op het gebied van energie en duurzaamheid, maar ook gezondheid en zorg, veiligheid, voldoende voedsel en sleuteltechnologieën. Deze subsidie stimuleert  MKB-ers om hier aan bij te dragen.”

Easypop

Iedereen kent het wel: slecht te openen plastic verpakkingen. In het project Easypop wordt een innovatief, herbruikbaar en hersluitbaar afsluitingsconcept voor kleine plastic verpakkingssachets ontwikkeld. Het concept maakt gebruik van een luchtbel gecombineerd met een zelfsluitend ventiel. De hersluitbare verpakking is makkelijker in gebruik en verlaagt de kans op zwerfvuil (o.a. losse scheurstrips). Daarnaast levert het ook voordelen op in de productie: minder verpakkingsmateriaal, een verminderd water- en energiegebruik en minder emissies voor de omgeving, zoals CO2 en fijnstof.

KinderCap

Naar schatting heeft ongeveer een kwart van alle kinderen gehoor- en/of gezichtsproblemen. Omdat het moeilijk is om jonge kinderen te screenen, krijgt slechts 15% van de kinderen een oogonderzoek door een professional. Kinderen met  gehoor- en gezichtsproblemen, die niet worden gezien, lopen het risico op een permanente ontwikkelingsachterstand. 

De KinderCap is een baanbrekende test voor het beoordelen van het gehoor- en gezichtsvermogen van  kinderen tussen de 1,5 en 6 jaar oud en  gehandicapte kinderen tot 14 jaar oud. Dit medische hulpmiddel maakt gebruik van een nieuwe lichtgewicht en draadloze EEG headset. Die registreert de directe hersenrespons van het kind op speciaal ontworpen auditieve- en visuele prikkels. Met de MIT subsidie gaat hoofdaanvrager MindAffect een prototype van de KinderCap produceren. 

Verplaatsbare weilandrasters

In de agrarische sector en landschapsbeheer is steeds meer behoefte aan tijdelijke afrasteringen. Bijvoorbeeld voor het verplaatsen van kuddes of om schade te voorkomen door wild. Nu worden tijdelijke afrasteringen nog handmatig verplaatst. Dit vraagt veel tijd, is arbeidsintensief en vaak zwaar werk. Het uiteindelijke resultaat van dit ontwikkelingsproject is een prototype van een volautomatische raster (ver)plaatser. Deze raster (ver)plaatser kan een raster/net dat zich met palen op een rol bevindt, automatisch om een perceel plaatsen.

 

Persvragen

Bent u op zoek naar informatie voor pers of heeft u vragen?