Vrijheidspad: loop mee langs 80 jaar vrijheid

Dinsdag 10 september 2024 start in het Belgische Leopoldsburg de 11-daagse wandelestafette Vrijheidspad. Zo markeren we de start van jubileumjaar 80 jaar vrijheid. 22 etappes gaan langs herdenkingsplekken en vieringen van vrijheid. Loopt u ook (een stukje) mee?
Gepubliceerd op: 10-juli-2024

De route van het Vrijheidspad 

Het Vrijheidspad loopt door Limburg (Nederland en België), Noord-Brabant en Gelderland. De route volgt de Market Garden Liberation Route: het Airbornepad van wandelvereniging OLAT. Het Vrijheidspad is zo’n 330 kilometer lang. In 22 etappes van ongeveer 15 kilometer wandelt u over lands-, provincie- en gemeentegrenzen heen.

Herdenken met verhalen 

Tijdens de wandelingen loopt u langs herdenkingsplekken en vieringen, en komt u persoonlijke verhalen tegen. Ook kunt u zelf uw verhaal delen. Persoonlijke verhalen maken de effecten van oorlog zichtbaar. Keuzes van toen kunnen ook in het nu voorkomen. Langs de route vinden ook activiteiten plaats, die de lokale geschiedenis verbeelden. Ook als u niet wandelt, bent u daar van harte welkom. 

Deel 80 jaar vrijheid 

In 2024 en 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. Vanaf september 2024 staan we erbij stil, dat 80 jaar geleden in Nederland en België de bevrijding startte. Dankzij militairen van de geallieerde landen en met hulp van het verzet. We herdenken de slachtoffers, staan stil bij de waarde van onze vrijheid en vieren dat we in Nederland en België 80 jaar vrijheid mogen delen. 

Loop mee!

Sinds 9 juli 2024 is het mogelijk om je in te schrijven en mee te lopen met 1 of meerdere etappes. Ga hiervoor naar de site van vrijheidspad.org. Daar staat ook alle gedetailleerde informatie over de estafette.

Vrijheidspad is een samenwerking tussen partijen zoals Brabant Herinnert, provincie Gelderland, Provincie Limburg, Nationaal Comité 4 en 5 mei, vfonds, Liberation Route Europe Foundation, gemeenten, OLAT, KWbN en vele anderen. Samen maken we de route van de start van de bevrijding.