Volle tribunes bij EK Baanwielrennen

Het EK Baanwielrennen zorgde in Gelderland voor veel enthousiasme. Maar liefst 21.500 toeschouwers bezochten van 10 tot en met 14 januari 2024 de wedstrijden in Omnisport Apeldoorn.
Gepubliceerd op: 15-januari-2024

'Harrie Hattrick' in Apeldoorn 

Met 262 deelnemers uit 25 verschillende landen verwelkomden we de Europese top van het baanwielrennen in Gelderland. Harrie Lavreysen uit Apeldoorn was de deelnemer die er met kop en schouders bovenuit stak. Hij kroonde zich tot de koning van deze Europese Kampioenschappen. De meervoudig olympisch kampioen, wereldkampioen en Europees kampioen veroverde in Apeldoorn 3 gouden medailles. In Apeldoorn won 'Harrie Hattrick' goud in de onderdelen individuele sprint, de teamsprint en de keirin. 
Daarnaast waren er Nederlandse medailles voor:

  • Jeffrey Hoogland, Roy van den Berg en Tijmen van Loon (goud, samen met Harry Lavreysen in het onderdeel teamsprint) 
  • Daan Kool (zilver, kilometer tijdrit)
  • Kyra Lamberink, Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw (brons, teamsprint)
  • Hetty van de Wouw (brons, keirin)

Vrijwilligers op het podium 

Zonder vrijwilligers, geen sport. Daarom werden tijdens het EK Baanwielrennen niet alleen de medaillewinnaars, maar ook aan de vrijwilligers letterlijk en figuurlijk een podium gegeven. In totaal waren er maar liefst 350 vrijwilligers actief tijdens het EK Baanwielrennen. Dagelijks werden er 2 van deze vrijwilligers extra in het zonnetje gezet. Niet alleen mochten zij op het huldigingspodium op de foto met de winnende baanwielrenners, ook ontvingen zij kaarten voor het EK Beachvolleybal. Dit evenement is van 12 tot en met 18 augustus 2024, het eerstvolgende Europees Kampioenschap dat we in Gelderland mogen verwelkomen.

 

Aandacht voor breedtesport

In aanloop naar het EK Baanwielrennen was er niet alleen aandacht voor topsport. Ook werd er een uitgebreid breedtesport programma georganiseerd. Zo werden 14 scholen bezocht waar ruim 600 kinderen in aanraking kwamen met de wielersport en vonden er voor 250 deelnemers uit verschillende doelgroepen kennismakingslessen op de wielerbaan plaats. Op verschillende pumptracks (kleine wielerbaantjes) in de regio namen meer dan 450 kinderen deel aan speciale trainingen. In totaal bracht de organisatie zo meer dan 1.500 inwoners in beweging in aanloop naar het evenement. 

Portret Helga Witjes

Het brengt mensen echt samen en geeft plezier

Met het EK Baanwielrennen laten we zien dat een groot internationaal sportevenement zoveel meer is dan alleen de prestaties van topsporters. Het brengt mensen echt samen en geeft plezier. Door een uitgebreid programma van activiteiten in de aanloop naar het evenement brengen we onze inwoners in beweging. Zo hebben veel kinderen kennis kunnen maken met sport. Wie weet zien we die kinderen over een paar jaar op een volgend EK baanwielrennen!

Helga Witjes

Provincie Gelderland