Verlichting mag uit bij windpark Koningspleij

Windpark Koningspleij in Arnhem heeft een nieuw systeem dat vliegverkeer kan opmerken. Dankzij dit systeem gaan de rode lampen op de windturbines alleen nog maar aan wanneer er vliegtuigen aankomen.
Gepubliceerd op: 19-maart-2024

Minder overlast voor omwonenden

Windturbines van 150 meter of hoger moeten volgens de wet voorzien worden van obstakelverlichting. Deze verlichting maakt de windturbines zichtbaar voor vliegverkeer (vliegtuigen, helikopters, et cetera). Omwonenden ervaren de lampen soms als storend. Door gebruik van het nieuwe detectiesysteem bij windpark Koningspleij springt de verlichting alleen nog aan als er vliegverkeer nadert. De windmolenlampen staan daardoor het grootste deel van de tijd dus uit. Het nieuwe systeem bij windpark Koningspleij werd mede mogelijk gemaakt door subsidie van provincie Gelderland. 

Subsidie naderingsdetectie 

Wij bieden subsidie voor de aanschaf van naderingsdetectiesystemen. Het geeft eigenaren (of beheerders) van windparken meer mogelijkheden om ’s nachts de knipperende, rode verlichting te beperken. En dat is prettig voor omwonenden en de natuur. 

Portret Ans Mol

Verminderen van overlast

We hebben de exploitanten van de Gelderse windparken actief geïnformeerd over onze subsidie voor naderingsdetectie. Het systeem draagt bij aan het verminderen van overlast. Het is fijn dat we hierin wat kunnen betekenen voor de omwonenden rondom het Koningspleij.

Ans Mol, gedeputeerde klimaat en energie

Provincie Gelderland