Verkiezing Duurzaamste Huis van Nederland

Het ruim 50 jaar oude huis van Kevin en Mendi uit Nijkerk won de titel ‘duurzaamste huis van Gelderland’. De 2 eigenaren besloten in 2018 de onbewoonbare woning te kopen, op te knappen en direct te verduurzamen. Dit werk is nu beloond met de publieksprijs.
Gepubliceerd op: 5-maart-2024

Provinciale winnaar

Tijdens de 3e editie van de verkiezing ‘Duurzaamste Huis van Nederland’ koos het publiek het beste voorbeeld per provincie. De meeste stemmen voor Gelderland gingen naar de woning in Nijkerk. De eigenaren hadden een flinke ambitie: nul-op-de-meter. Na een jaar klussen, haalden ze dat doel. Dat werk is nu beloond. De provinciale winnaars maken op 22 maart 2024 ook nog kans op een landelijke juryprijs.

Portret Ans Mol

Iedereen is een beetje winnaar

Kevin en Mendi hebben het goed aangepakt. Ze hebben het huis niet alleen mooier gemaakt, maar ook direct duurzamer. Maar ik feliciteer ook alle andere deelnemers. Want door je huis te verduurzamen doe je iets voor het klimaat en ook voor je eigen portemonnee. Dus uiteindelijk zijn jullie allemaal winnaars! 

Ans Mol

Energiegedeputeerde

Goed voorbeeld doet volgen 

Benieuwd hoe het voelt in een geïsoleerde woonkamer? Wilt u energie besparen, maar weet u niet waar u moet beginnen? In samenwerking met De Nationale Duurzame Huizen Route willen we Gelderlanders aanmoedigen om hun woning te verduurzamen en daarbij helpen. Via het platform Duurzame huizenroute delen meer dan 2.200 huiseigenaren hun ervaringen met duurzaam wonen, ter inspiratie van anderen. 

Binnenkijken bij een duurzaam huis tijdens de thematours

Van 2 tot en met 16 maart 2024 geven ongeveer 20 huiseigenaren uitgebreid uitleg over duurzame thema’s, zoals het gebruik van natuurlijke materialen in huis, de (hybride) warmtepomp of slimme systemen om energie te besparen. Tijdens een thematour krijgen bezoekers een exclusief kijkje achter de voordeur van de huiseigenaren. En kunnen ze al hun vragen stellen over de aanpak, de cijfers en het wooncomfort.