Veilig, overal en altijd

Van 25 november tot en met 10 december 2023 kleurt ons Huis der Provincie oranje. Daarmee vragen we aandacht voor het stoppen van geweld tegen vrouwen. Dit is onderdeel van de internationale campagne ‘Orange the World’. 
Gepubliceerd op: 27-november-2023
Portret Dirk Vreugdenhil

Het taboe doorbreken

Ik wil geweld tegen vrouwen bespreekbaar maken en het taboe doorbreken. Laten we ons uitspreken tegen geweld tegen vrouwen en meisjes en voor hen opkomen. Zodat ze hun verhaal kunnen doen en hun situatie kan keren. Voor een leefbare samenleving.”

Dirk Vreugdenhil

Gedeputeerde

Iedereen kan helpen geweld te voorkomen  

In 2023 is het thema van de campagne in Nederland: “Veilig, overal en altijd”. Geweld tegen vrouwen en meisjes is er op allerlei plaatsen: op straat, online, in het openbaar vervoer, op het werk, op de sportclub en achter de voordeur. Het komt voor op alle plekken waar mannen en vrouwen, en jongens en meisjes, elkaar ontmoeten. Van seksuele intimidatie tot femicide. Met dit thema willen we de bewustwording vergroten over het feit dat verschillende vormen van geweld tegen vrouwen niet alleen achter de voordeur en op straat, maar overal in de samenleving plaatsvindt. We willen vooral ook laten weten dat je op al die plekken medestander kunt zijn tegen geweld.

Wat is Orange the World?

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. De campagne vindt ieder jaar plaats van 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, tot 10 december, de Internationale Mensenrechtendag. De dagen daartussen zijn de 16 Dagen van Actie. Inmiddels worden in meer dan 100 landen in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht. Er worden debatten, tentoonstellingen, demonstraties en allerlei andere activiteiten georganiseerd. Er wordt ook geld ingezameld voor het Trust Fund to End Violence against Women, het grootste wereldwijde fonds om geweld tegen vrouwen en meisjes te voorkomen en te stoppen.  

Meer informatie 

Wil je meer weten over wat jij kunt doen om je uit te spreken tegen geweld tegen vrouwen en meisjes?   

Meer informatie vind je op de website van Orange the World.