Tussenuitspraak Raad van State: Tracébesluit ViA15 bijna in orde

De Raad van State heeft vandaag een tussenuitspraak gedaan over het project ViA15. Het besluit is bijna in orde, de minister van I&W moet alleen nog een betere onderbouwing geven bij het zogenoemde extern salderen.
Gepubliceerd op: 6-maart-2024

Extra tijd

De minister van Infrastructuur & Waterstaat krijgt voor de onderbouwing nu extra tijd. Voor de andere procedures was vandaag wel de einduitspraak. 

Vandaag zijn we een stap dichterbij een definitieve en hopelijk positieve einduitspraak gekomen.

De doorgetrokken A15 maakt het verkeer veiliger, helpt files verminderen en verbetert de luchtkwaliteit in de steden. Hiermee verbetert de leefbaarheid en de bereikbaarheid in de regio. En dat is niet alleen goed voor de regionale maar ook nationale economie

Klaas Ruitenberg

Gedeputeerde bereikbaarheid

Vervolg  

Al meerdere jaren loopt er procedure tegen het Tracébesluit ViA15 bij de Raad van State. De Raad van State heeft vandaag een tussenuitspraak gedaan. Dat betekent dat er nog geen eindoordeel is of de ViA15 wordt aangelegd. We gaan deze uitspraak bestuderen en wachten de reactie van het ministerie van I&W af, onze partner in dit project.  

Project ViA15  

Dagelijks staan er files op de A12, A50, de A325 en de Pleijroute (N325). In het wegenproject ViA15 werken Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat samen om deze fileproblemen aan te pakken en de doorstroming van het verkeer in de regio Arnhem-Nijmegen te verbeteren. De A15 wordt doorgetrokken vanaf knooppunt Ressen naar de A12 tussen Duiven en Zevenaar én er komen extra rijstroken op de A12 tussen Westervoort en knooppunt Oud-Dijk. Ook op de A15 tussen de knooppunten Valburg en Ressen komen extra rijstroken. Met het doortrekken van de A15 ontstaat een rechtstreekse verbinding tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. ViA15 gaat ervoor zorgen dat weggebruikers sneller tussen Nijmegen, Arnhem, de Liemers en de Achterhoek kunnen reizen. Dat is goed voor de regionale economie en de werkgelegenheid.