Trash’ure Taarten en DuSpot winnaars Starter met Impact

205 startende ondernemingen schreven zich in voor de verkiezing ‘Starter met Impact 2022’ voor Gelderland en Overijssel. Een jury selecteerde 6 finalisten; 3 uit elke provincie, elk met haar eigen duurzame ontwikkelingsdoelen. Vrijdag 18 november 2022 werden de winnaars bekend.
de twee winnaars met hun cheques
Gepubliceerd op: 21-november-2022

Bekendmaking winnaars

Tijdens een boottocht over de IJssel van Overijssel naar Gelderland maakte de 6-koppige jury de winnaars bekend. Het publiek kreeg het laatste woord en bracht haar stem online uit. Er kwamen ruim 2.000 stemmen binnen. Eddy van Hijum en Helga Witjes, gedeputeerden van Overijssel en Gelderland, feliciteerden elk de winnaar uit eigen provincie. 

Winnaars DuSpot en Trash’ure Taarten

Mart Mensink uit Enschede nam de felicitaties in ontvangst voor zijn Overijsselse onderneming DuSpot. DuSpot brengt opdrachtgevers, opdrachtnemers en leveranciers met elkaar in contact over de beschikbaarheid van herbruikbare bouwmaterialen. Daarvoor zet zij een breed matchingsplatform in. Jeanne van Ittersum uit Nijmegen won met haar onderneming Trash’ure Taarten de Gelderse verkiezing. Trash’ure Taarten helpt vluchtelingen economisch zelfstandig te worden met een werkplek en gebruikt voor haar taarten ingrediënten die anders weggegooid zouden worden.

Startende ondernemers maken direct impact

“Deze tijd vraagt om inspirerende oplossingen voor een duurzame samenleving”, zei Eddy van Hijum namens provincie Overijssel. “Het is mooi te zien dat startende ondernemers direct impact maken. Overijsselse winnaar DuSpot zet concrete stappen. Samen met andere startups maakt DuSpot circulaire economie tot een begrip in onze provincie. Daar zijn we trots op.” Helga Witjes sloot zich bij deze woorden aan: “De genomineerden hebben laten zien dat zij de creatieve ondernemers zijn die we nodig hebben voor onze grote uitdagingen. Gelderse winnaar Trash’ure Taarten is daar een uitstekend voorbeeld van. Niet alleen laat zij zien dat je verspilling kunt voorkomen, ze helpt direct vluchtelingen aan werk én aan sociale contacten. Trash’ure bewijst dat circulair ondernemen de toekomst heeft.”

Startend talent

Deze verkiezing is een initiatief vanuit De Startversneller. Oost NL is hier programmamanager van. De Startversneller helpt ondernemers in Gelderland en Overijssel bij een succesvolle start van hun eigen betekenisvolle bedrijf. Dit doet zij voornamelijk door het beschikbaar stellen van een voucher voor business coaching. De beide provincies financieren De Startversneller. Algemeen directeur Wendy de Jong liet weten: “Ook mij maakt het trots te zien hoeveel startend talent hier in Oost-Nederland actief is. Dat zie je aan de finalisten. Zij zijn een afspiegeling van al die starters die onze maatschappelijke uitdagingen aangaan. Juist die ondernemers ondersteunen we met ons programma. Dat maakt ons werk zo mooi.”

Geld is energie

Met de verkiezingswinst kunnen beide ondernemers hun bedrijf een extra stimulering geven. Zij ontvingen een cheque van € 7.500. Op de vraag wat hij met dit bedrag gaat doen, antwoordde Mart Mensink van DuSpot: “Dat gaan we investeren in de doorontwikkeling van ons platform.” Jeanne van Ittersum antwoordde op haar beurt: “Wij vinden dat er een nieuwe, andere wereld moet komen. Daarom wil ik alle andere finalisten € 500 geven van onze prijs. Geld is immers energie! En wat er overblijft, gebruiken we voor onze aanstaande verhuizing.” Die gift aan de 4 andere finalisten werd nog eens aangevuld door De Startversneller. Die bood Patrick de Boer van Aiosyn, Rob Korten van Fennenoord, Ellen Temming van Impactboerderij en Frans Durieux van Purgatoria een gratis coachingstraject aan om hen verder te helpen in hun groei.