Transitiehuis Gelderland leidt zij-instromers op voor baan in de bouw

Woensdag 5 juni 2024 opende gedeputeerde Dirk Vreugdenhil het Transitiehuis Gelderland in Apeldoorn. Hier worden zij-instromers versneld opgeleid voor de bouw, installatie en elektrotechniek.
foto actieplan wonen.jpg
Gepubliceerd op: 5-juni-2024

Dirk Vreugdenhil: “De woningnood is hoog. Er moeten 100.000 woningen bijkomen in Gelderland. Maar wie gaat die woningen bouwen? Er is een groeiend tekort aan vakmensen. Met het Transitiehuis stomen we zij-instromers klaar voor een baan in de woningbouw.” 

Zij-instromers nodig voor bouwopgave 

Het Transitiehuis Gelderland (THG) is een initiatief van Martien van Reen, directeur Bouwmensen Apeldoorn: “Met de bouwopgave die voor ons ligt, is het noodzakelijk dat we niet alleen de huidige vakmensen behouden en bijscholen, maar ook nieuwe mensen duurzaam aantrekken voor de lange termijn. Daarvoor hebben we ook zij-instromers nodig. We stellen in onze aanpak de zij-instromer centraal en de onderlinge samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers.”  

Van werven tot begeleiden 

Het Transitiehuis richt zich op het werven, opleiden, begeleiden en plaatsen van zij-instromers. Dit doen we samen met gemeente en het UWV.  

Het THG is er voor:  

  • mensen die van werk naar werk willen gaan; 
  • mensen in de bijstand; 
  • mensen met een uitkering; 
  • statushouders; 
  • schoolverlaters. 

Ook gaat er aandacht uit naar het opleiden van statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deelnemers worden breed opgeleid zodat ze goed voorbereid zijn op de toekomstige arbeidsmarkt.  

12 regionale opleidingscentra slaan handen ineen 

Er zijn 12 opleidingsbedrijven in de bouw-, installatie- en schildersbranche die de de werk- en denkwijze van Transitiehuis Gelderland hebben omarmd. Zij hebben zich verenigd onder de naam GOGO, Gelderse Opleidingsbedrijven Gebouwde Omgeving. Medewerkers van de opleidingsbedrijven worden geschoold in de werkwijze van het Transitiehuis.