Top 3 namenwedstrijd nieuwe bruggen Lochem bekend

Op 19 november 2023 bracht Sinterklaas naast een hoop pepernoten en Pieten nog iets leuks mee naar Lochem. Tijdens de Sinterklaasintocht werd bekend gemaakt op welke ingezonden namen voor de nieuwe bruggen in Lochem u kunt stemmen!
Gepubliceerd op: 20-november-2023

De afgelopen weken kon iedereen ideeën inzenden en dat werd gedaan. Uit de ruim 450 inzendingen, met bijna 800 namensuggesties, selecteerde de Lochemse jury per brug 3 namen. Het is nu aan de inwoners van Lochem om daarop te stemmen. 

Veel inzendingen

De namenwedstrijd van provincie Gelderland leverde maar liefst 440 naamsuggesties op voor de boogbrug over het Twentekanaal. Voor de voetgangers- en fietsersbrug zijn dat er 341. De Lochemse jury selecteerde uit de vele inzendingen 3 namen per brug. Daarbij keken de juryleden onder andere of de naam herkenbaar, typerend voor Lochem/Achterhoek, aansprekend en verbindend is.

Nettelhorsterbrug, De Overstreek en Noaberbrug

Dit zijn in willekeurige volgorde de 3 mogelijke namen geworden voor de brug over het Twentekanaal: 

  • ‘Nettelhorsterbrug’ verwijst naar het oude landgoed Nettelhorst en de brug ontsluit dit oude landgoed richting de A1. Ook ligt deze naam in het verlengde van de andere bruggen in Lochem met plaatsnamen in zich, zoals de ExelseBrug en Lochemse Brug.
  • ‘De Overstreek’ verwijst naar de betonfabriek Streek die vroeger op deze locatie zat en ook naar de verbinding van de gemeenschappen aan beide oevers.  
  • ‘Noaberbrug’ is een verwijzing naar het noaberschap wat in Lochem leeft, om de verbinding en de zorg voor elkaar. De brug zorgt ook voor verbintenis en vergoot de toegankelijkheid tot elkaar.

Rode Loper, De Kwinkslag en Ampsense Knoop

Deze 3 namen stelt de jury voor de voetgangers- en fietsbrug voor, in willekeurige volgorde: 

  • ‘Rode Loper’ staat symbool voor de uitnodigende verbinding tussen Lochem en het Station. En de kleur rood verwijst naar het rode asfalt.
  • ‘De Kwinkslag’: de brug slaat een brug over de Kwinkweerd, daarmee zegt de naam meteen iets over de geografische positie. Daarnaast staat Kwinkslag voor grappige, snedige opmerking. De brug zorgt namelijk ook voor een snedige oplossing voor een lastige verkeerspuzzel. 
  • ‘De Ampsense Knoop’: deze brug maakt deel uit van een verkeersknooppunt en biedt toegang tot Ampsen.

De meeste namen zijn door meerdere mensen ingediend. De provincie neemt contact op met degene die de naam als eerst instuurde.

Welk naam kiest u?

Welke naam moet volgens u op de boogbrug komen te staan? En welke op de voetgangers- en fietsersbrug? Laat het weten. Meedoen kan tot en met 6 december 2023. De naam die per brug het meest wordt gekozen, wordt vereeuwigd op de brug. Medio december maken we de winnende namen bekend.