Tentoonstelling archeologische vondsten Herwen-Hemeling

Archeologen ontdekten eind 2021 in Herwen-Hemeling (Zevenaar) sporen van een Romeins heiligdom. We gaven Raap-archeologen en specialisten opdracht de vondsten op te graven en te onderzoeken. Offers uit dit heiligdom zijn nu in het Valkhof Museum in Nijmegen te zien.
Gepubliceerd op: 18-juni-2024

Internationale belangstelling

Het Romeinse heiligdom is een spectaculaire vondst. Voor Nederland, maar ook internationaal. Onder andere godenbeelden, votiefstenen (stenen waarop staat dat een gelofte aan een god is vervuld), reliëfs en een compleet waterbassin zagen na eeuwen opnieuw het daglicht. Het geeft ons veel informatie over de plaats van goden in het leven van de Romeinen. Veel vondsten zijn onbeschadigd.

bron: flipfranssen 

 

Patronen in offeren aan goden

In het Valkhof Museum in Nijmegen is een tentoonstelling over de vindplaats Herwen-Hemeling. Daarin worden de vondsten uitgelicht die bij uitstek te maken hebben met de belangrijkste functie van het Romeinse heiligdom: offeren aan de goden. Het contact met de goden ging voor de Romeinen volgens een vast patroon. Je vroeg een godheid om een gunst. In ruil daarvoor beloofde je een offer te brengen, zoals speciale koeken, een offerdier of muntgeld. Als je gebed was verhoord, dan bracht je je offer naar het heiligdom waar het werd verbrand of achtergelaten. Was je rijk genoeg, dan liet je als blijvende herinnering aan het offer een stenen monument met inscriptie maken. 

Tentoonstelling van vondsten groeit

Het onderzoek naar de vondsten is nog bezig. Er zullen steeds meer nieuwe feiten worden ontdekt. Het is de bedoeling dat nieuwe ontdekkingen worden toegevoegd aan deze langlopende tentoonstelling in het museum.