Tarief voor regionaal openbaar vervoer stijgt met 7,24%

Het tarief voor het regionaal openbaar vervoer stijgt met 7,24%. Dit is op basis van de Landelijke Tariefindex (LTI) én de landelijke afspraken over tariefstijging voor introductie OV-Pay. De stijging is meer dan gebruikelijk, maar het is noodzakelijk vanwege gestegen kosten.
trein.jpeg
Gepubliceerd op: 23-november-2022

Effecten voor de reizigers

De tariefstijging is dit jaar hoger dan gebruikelijk. Maar het is wel noodzakelijk door de sterk gestegen brandstof-en loonkosten. Zo stijgt de enkele reis van Arnhem naar Winterswijk (vol tarief) van € 14, 61 naar € 15,67. Een treinreis van Barneveld-Zuid naar Ede-Wageningen van (vol tarief) € 3,89 naar € 4,00 en een busrit van Apeldoorn naar Arnhem station (vol tarief) van € 6,12 naar € 6,56.
De kortingsactie voor de abonnementen RRReis (IJssel-Vecht/Veluwe-Zuid) blijft ook in 2023. 
De 10-rittenkaart voor de buurtbus in de Achterhoek-Rivierenland verdwijnt. 
De voorwaarden voor de Meermanskaart worden verruimd: er mogen maximaal 6 personen mee.

Advies reizigersorganisatie

Het Regionaal Overleg Consumentenorganisaties Openbaar Vervoer (ROCOV) adviseert over de tariefstijgingen. Met de algehele verhoging stemden zij in. Naar aanleiding van het advies komt er geen vast tarief voor een rit met de Belbus Achterhoek/Rivierenland. De OV-chipkaart blijft hier geldig. De 10-rittenkaart in de Achterhoek/Rivierenland wordt wel afgeschaft ondanks negatief advies. Het aantal verkochte 10-rittenkaarten is maar 2,4% en dit product is nergens in Gelderland. 

Valleilijn (treindienst Amersfoort-Ede/Wageningen)

Het basistarief en kilometertarief van de Valleilijn wordt jaarlijks aangepast met de CPI (Consumenten Prijs Index). Dit is 2,6%. Daar komt de landelijk afgesproken verhoging van 0,22% bovenop, dit is in verband met de basis servicekosten voor OV-Pay. 

Introductie OV-Pay

In het openbaar vervoer kan straks iedereen betalen met de pinpas, creditcard of mobiele telefoon. Landelijk is de afspraak dat het tarief in 2023 en 2024 met o,22% per extra stijgt voor de invoering van dit systeem. Daartegenover staat dat reizigers geen OV-chipkaart van € 7,50 hoeven te kopen. Deze verhoging geldt niet voor HaltetaxxiRRReis; hier kan de reiziger niet betalen met de OV-chipkaart. 

Regionale vervoerders

In Gelderland verzorgen Arriva (Achterhoek Rivierenland), Hermes (Arnhem-Nijmegen en Veluwe-Zuid), Connexxion (treindienst Valleilijn) en EBS (IJssel-Vecht) het regionaal openbaar vervoer. Buurtbusverenigingen organiseren de buurtbussen. Deze worden gereden door vrijwillig chauffeurs. Vervoerder Qarin regelt HaltetaxiRRReis. 

Informatie voor de reizigers

Vervoerders zijn verantwoordelijk voor communicatie over prijsaanpassingen per 1 januari 2023. En vervoerders zijn verantwoordelijk voor het informeren van reizigers over nieuwe betaalwijzen in het openbaar vervoer (OV-Pay). Dit gebeurt op de gebruikelijke wijze via de reisapps, websites en informatiepanelen op stations en bushaltes, bus en trein.