Staatssecretaris bezoekt Gelders cultuur en erfgoed

Staatssecretaris Fleur Gräper, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nam op donderdag 16 mei 2024 een klein nagemaakt ijzeren Romeins masker in ontvangst tijdens haar bezoek aan Gelderland. Ze kreeg het masker van gedeputeerde Peter Drenth.
Gepubliceerd op: 17-mei-2024

Erfgoed en cultuur voor iedereen toegankelijk

Het originele masker ligt in het Valkhof museum in Nijmegen en is een Romeinse ruiterhelm uit de 1e eeuw na Christus. De staatssecretaris bezocht Gelderland om samen met vertegenwoordigers van het ministerie van OCW, te praten over cultuur en erfgoed in Gelderland. 

Wij willen dat iedereen erfgoed en cultuur kan bezoeken

Gelderland is een grote provincie, met veel én verschillend aanbod als het gaat om erfgoed en cultuur. Wij willen dat iedereen overal in de provincie laagdrempelig erfgoed en cultuur kan bezoeken. Daar doen we ook ons best voor.

Gedeputeerde Peter Drenth

Provincie Gelderland

Retourtje Cultuur

Een voorbeeld daarvan is Retourtje Cultuur, een regeling voor basisscholen van Cultuur Oost, in opdracht van de provincie. Daarmee maken wij het mogelijk dat Gelderse basisschoolleerlingen in contact komen met podiumkunsten. Dit doen we door busvervoer te regelen voor de kinderen: van school naar het theater en weer terug. 

“Je bouwt een wijk en je wil dat het een samenleving wordt”

Gemeente Ede is een belangrijk onderwerp voor ons om te bespreken met de Staatssecretaris. Aangezien die gemeente komende jaren flink groeit. Waarbij het belangrijk is, om ook aandacht te hebben voor culturele voorzieningen. Gedeputeerde Drenth benadrukte dat de groei van een stad méér is dan ervoor zorgen dat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft. “Je bouwt een wijk en uiteindelijk wil je dat het een samenleving wordt. Daarvoor is méér nodig dan het bouwen van huizen en wegen. Je hebt voorzieningen nodig op het gebied van cultuur en sport. Zoals een bibliotheek, een theater, een poppodium of een sportclub. We zouden heel graag met het ministerie willen optrekken om dit in de regio Foodvalley voor elkaar te krijgen.”

Loevestein, Cultura en Gelderse Archeologische Dag

Uiteindelijk bezocht de Staatssecretaris 3 verschillen plaatsen in Gelderland. Waaronder Slot Loevestein, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en sinds 2021 UNESCO Werelderfgoed. In Ede was het bezoek aan Cultura, het centrum voor kunst en cultuur in Ede. Daar was een optreden van muzikant BARTH en theatergroep Maanlanders. Maanlanders liet een stukje zien van een theatershow voor basisschoolkinderen. Het laatste bezoek was in Doetinchem. De Staatssecretaris ging langs de Gelderse Archeologische Dag, met onder andere een lezing over de Zonnetempel in Tiel. Ook was er een bijzondere archeologische vondst te zien: een Vikingzwaard uit het depot van het Stadsmuseum Doetinchem.