Smart Energy Hub in Nijmegen

Er komt een Smart Energy Hub op bedrijventerrein Binnenhaven TPN-West in Nijmegen. 15 partijen hebben vandaag een intentieovereenkomst getekend. Door de beschikbare energie slimmer te gebruiken, werken ze samen aan een oplossing voor het drukke energienet.
Gepubliceerd op: 4-april-2024

Met de Smart Energy Hub kan op momenten dat energie schaarser is, beschikbare stroom slim worden verdeeld en gebruikt door de bedrijven.   

De ondernemers van de Binnenhaven hebben met elkaar een Energieplan gemaakt voor de ontwikkeling van een Smart Energy Hub. Samen zorgen ze ervoor dat er nu en in de toekomst voldoende energie voor iedereen beschikbaar is. Met het ondertekenen van de intentieovereenkomst zetten ze de stap naar het waarmaken van een lokaal energiebedrijf. 

Vandaag een mijlpaal, morgen klaar? 

De ondernemers van de Binnenhaven zijn koplopers en steken hun nek uit. Voordat er een energiebedrijf is opgericht moet er nog een heleboel werk gedaan worden; lokaal, regionaal én landelijk. Wetgeving sluit nog niet overal aan en de netbeheerders zitten met een moeilijke situatie. Hierin moeten we met elkaar een passende oplossing vinden.  

Een innovatieve samenwerking 

De samenwerking rond de Binnenhaven van ondernemers, overheid en onderwijs is innovatief.  Procesregisseur Marieke Butterhoff: “In de Binnenhaven banen we het pad en ontwikkelen we een oplossing voor netcongestie die straks ook op andere delen van TPN-West of op andere bedrijventerreinen in de regio toegepast kan worden. Samen gaan we de uitdaging aan en iedereen pakt daarin zijn rol.” 

Over Smart Energy Hubs 

Binnenhaven TPN-West is 1 van de 10 proeflocaties in Gelderland en Overijssel in het programma Smart Energy Hubs, dat lokale energieopwekking, opslag en gebruik stimuleert. Door de beschikbare energie op bedrijventerrein slim te benutten, komt ook meer ruimte op het stroomnet voor woningen. 

Portret Dirk Vreugdenhil

Ruimte voor woningen

In Gelderland slaan overheden en ondernemers de handen ineen om netcongestie tegen te gaan. Het stroomnetwerk kan de groeiende vraag naar elektriciteit niet aan. Met de Smart Energy Hubs zetten we bedrijventerreinen weer onder stroom en maken we ruimte voor woningen.

Dirk Vreugdenhil

gedeputeerde