Slimme signalering helpt fietsers bij veilig oversteken

We werken aan een slimme signalering (aanwijzing) om fietsers bij het kruispunt aan de Broekstraat in Lochem met de Nettelhorsterweg (N825) veilig over te laten steken. We leggen het systeem tussen 30 april en 2 mei 2024 aan en is direct actief.
Gepubliceerd op: 29-april-2024
Portret Klaas Ruitenberg

Nederlandse primeur op de N825

Dit innovatieve systeem is in Nederland nog niet eerder buiten de bebouwde kom toegepast, dus de N825 heeft de primeur! Het systeem is gericht op de verkeersveiligheid van fietsers. Zeker op een drukke 80-weg, kan het soms lastig zijn voor fietsers om goed in te schatten wanneer ze veilig kunnen oversteken. Mogelijk dat dit systeem, na een positieve proefperiode, ook op andere plaatsen in Gelderland inzetbaar is.

Klaas Ruitenberg

Gedeputeerde

Werkzaamheden aanleg 

Van 30 april tot en met 2 mei 2024 leggen we de slimme signalering aan. Dit gebeurt met een rijstrookafsluiting, waarbij het verkeer op de N825 1 voor 1 het werkvak mag passeren. Verkeer zal dan worden geregeld met een tijdelijke verkeersregelinstallatie of verkeersregelaars.  

Hoe werkt de slimme signalering? 

Het Slimme signaleringssysteem helpt fietsers bij het oversteken van de weg waar ze 80 kilometer per uur rijden. Het is voor de overstekende fietser en niet het autoverkeer. Het systeem maakt gebruik van radar om de snelheid van het voertuig in te schatten. Dit gebeurt ook voor het verkeer dat uit een zijweg komt. De overstekende fietser krijgt dan via de ledverlichting in het asfalt een signaal. De fietser kan oversteken of moet wachten. Er staan borden bij de oversteekplaats met een eenvoudige en begrijpelijke uitleg voor de fietser.

Het systeem is gebaseerd op het systeem ‘bikescout’ dat binnen de bebouwde kom wordt gebruikt. De veiligheid van de fietser verbeterd met 65% door dit systeem. Het systeem is nog niet eerder buiten de bebouwde kom gebruikt.  

Afronding Nettelhorsterweg fase 1: De Slimste weg  

Provincie Gelderland werkt voor de N825 sinds 2019 samen met het burgerinitiatief ‘De Slimste Weg’ op het gebied van verkeersveiligheid, gezondheid en leefbaarheid. Vanuit dit project plaatste we eerder bij het kruispunt aan de Broekstraat een middengeleider om de verkeersveiligheid te verbeteren. De Slimme signalering is een extra maatregel om het kruispunt nog veiliger te maken. De maatregelen horen bij de 1e fase van de aanpassingen aan de Nettelhorsterweg. Deze fase is binnenkort afgerond. 

Evaluatie 

Tijdens de proefperiode van 3 maanden volgen wij en de aannemer de ervaringen met deze slimme signalering. In september 2024 evalueren we de resultaten. Mogelijk zetten we het systeem daarna ook op andere plaatsen in Gelderland in.