Provincie steunt bewonersinitiatief in Nijmegen

Met SteenGoed Benutten helpt provincie Gelderland gemeenten om leegstand tegen te gaan. In Nijmegen maakt een oude schoollocatie ruimte voor collectief wonen. De provincie helpt met subsidie.
Gepubliceerd op: 29-maart-2024

Gemeente Nijmegen draagt gezamenlijke initiatieven van inwoners een warm hart toe. Daarom stelt ze ongeveer 2 locaties per jaar beschikbaar voor een idee van bewoners. In 2021 bood de gemeente Nijmegen grond aan voor collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) voor de locatie Elzenstraat. De toekomstige bewoners zijn bij CPO samen opdrachtgever voor hun eigen nieuwbouwproject. Bewonersinitiatieven konden op deze grond inschrijven en moesten laten zien hoe ze hun project aanpakken. De Stichting Elzendal won met een plan dat hoog scoorde op duurzaamheid, gemeenschappelijke voorzieningen en de natuur.

Duurzame woningen op schoollocatie

Op de voormalige schoollocatie wil het bewonersinitiatief Stichting Elzendal 22 duurzame wooneenheden bouwen in houtskeletbouw: 4 woningen en 18 appartementen. De duurzame woningen worden verwarmd en gekoeld met bodemwarmtebronnen.  De initiatiefnemers willen een gezonde, natuurlijke, leefbare omgeving maken waar mensen van verschillende leeftijden met veel plezier kunnen wonen. Nu en in de toekomst. Ook komt er een halfondergrondse parkeergarage met 31 parkeerplaatsen, een grote tuin en een gebruiksruimte voor iedereen. De gezamenlijke tuin wordt duurzaam ingericht, met aandacht voor natuur en klimaat.

Subsidies van provincie

Het bewonersinitiatief ontving eerder een subsidie van de provincie voor procesondersteuning vanuit de regeling collectieve wooninitiatieven om de haalbaarheid van het plan te onderzoeken. Nu ontvangt de gemeente een subsidie vanuit SteenGoed Benutten. Het project is naar verwachting eind 2025 klaar.