Ondernemers uit KVK Innovatie Top 100 op provinciehuis

Op de KVK Innovatie Top 100 van 2023 staan 12 Gelderse ondernemers.
Gepubliceerd op: 22-december-2023

Gedeputeerde Helga Witjes nodigde hen uit voor een gesprek over hun innovatie, kansen, mogelijkheden en barrières en bijdragen. 

Portret Helga Witjes

Enorm trots

Ik ben enorm trots op deze ondernemers. Ondernemerschap is broodnodig voor een leefbaar en welvarend Gelderland.  Want ondernemers helpen met hun innovaties mee om de belangrijke problemen van onze maatschappij op te lossen. Bovendien zorgen ze voor inkomen en werkgelegenheid. Daarom steunt provincie Gelderland startende en groeiende ondernemers. 

Gedeputeerde Helga Witjes

Provincie Gelderland

Financiering  

Tijdens de bijeenkomst presenteerden de aanwezige ondernemers hun vernieuwing en wat het product betekent. Op plek 2 staat NoPalm Ingredients uit Wageningen. Een bedrijf dat van aardappelschillen een alternatief voor palmolie maakt. Palmolie zit in voedsel- en verzorgingsproducten en de productie vraagt veel ruimte. Revyve uit Wageningen maakt uit brouwersgist een plantaardige eiwitvervanger. Hun product vervangt 1 specifiek eiwit en dat maakt de toegang tot de markt minder bewerkelijk dan de vervanger van palmolie. De bouw van de demonstratiefabriek van Revyve start in 2024.  De ondernemers deelden ervaringen over buitenlandse investeerders, die innovatieve ondernemers graag naar hun land toe willen halen door grote investeringsfondsen. 

Woningen bouwen ondanks netcongestie 

De oplossing van Eplucon B.V. uit Nunspeet draagt bij aan de energietransitie én het bouwen van woningen ondanks de netcongestie. Met hun 7 keer kleinere energieaansluiting dan gebruikelijk, kan een all-electricwoning van energie worden voorzien. Zij gebruiken daarvoor een energiemanagementsysteem, dat rekening houdt met de temperatuur, zonneschijn en energieprijzen. Vooral voor de vervangingsbouw biedt dit enorme kansen. GOEDWERKLICHT-HRLS BV uit Ermelo werkt aan inductieverlichting, de opvolger van Led. Deze verlichting is zuiniger, is te repareren heeft een lange levensduur, geen slagschaduw, verblind niet. De aanwezigen zagen grote kansen voor bijvoorbeeld sportaccommodaties. De tip kwam om vooral gemeenten te benaderen.

Mestoplossingen en andere maakindustrievernieuwingen

Het koeien-toilet van het Doetinchemse Hanskamp AgroTech helpt bij het aanpakken van het mestprobleem. Het vangt urine en mest gescheiden op. En via een aparte urinesilo blijft de stikstof in de urine en kan zo een alternatief voor kunstmest vormen. HermanEskes Cleaning uit Hengelo ontwikkelt een rijdende machine om terreinen metaalvrij te maken. De ijzeren-oogst wordt weer gerecycled.  Photo-Motion uit Elst maakt met in 5 minuten een professionele fotoshoot van een auto. Dit bespaart kilometers, niet alleen voor het maken van de foto's maar ook voor het kopen van de auto. En Thermoware-Particle Foam Machinery uit Barneveld maakt op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier via de 'droogschuim'-methode een zonneklep voor in de auto. Dit schuim zorgt voor een lichtere klep en dat leidt weer tot lager verbruik zuiniger rijden.  van een auto.

Sneller opsporen bespaart zorgkosten 

The eNose Company in Zutphen ontwikkelde een ademtest voor het opsporen van longkanker en andere ziektes via uitgeademde lucht. Dit product zorgt voor een snelle diagnose en dat leidt tot grote besparingen van zorgkosten. Enose voert nu gesprekken met de vele partijen in de zorg en dat vraagt doorzetten. EnlivenEmpathy uit Arnhem maakt met hun interactieve VR-simulaties mogelijk om speciale gebeurtenissen door de ogen van een ander te ervaren. Dit helpt bestaande therapieën en trainingen. 

Het belang van innovatieve ondernemers 

Met de huidige economische, maatschappelijke en ecologische vraagstukken zijn vernieuwende ondernemers essentieel voor een gezonde en veerkrachtige regionale economie. Vanuit provincie Gelderland ondersteunen we daarom startende en groeiende ondernemers. Een plek in de KVK Innovatie Top 100 levert publiciteit en bekendheid op. Je netwerk wordt groter en nieuwe klanten weten je zo makkelijker te vinden. Daarom roepen we Gelderse innovatieve ondernemers op zich aan te melden voor de KVK Innovatietop 100 2024. Aanmelden kan kvkinnovatietop100.nl/site/interesse-inschrijven.