Ondermijningscongres, de netwerkplek voor de bovenwereld

Deelnemers aan de ondermijningsdag in gesprek met een politieman in uniform
Gepubliceerd op: 4-oktober-2022

Goedemorgen allemaal

Is ze het nou wel, of toch...? Dagvoorzitter Anniko van Santen schepte snel duidelijkheid aan enkele twijfelaars op de Zuidgalerij van het provinciehuis in Arnhem. "Ja, ik presenteer Opsporing Verzocht", vertelde de gastvrouw. Van Santen heeft vanuit haar werk een duidelijke affiniteit met ondermijning. 

Geld

NRC-misdaadjournalist Jan Meeus schetst ondermijning vanuit het Perspectief van een verslaggever. Wekelijks bericht de media over drugscriminaliteit, dat een verwoestende werking op onze samenleving heeft. Meeus koppelde zijn waarnemingen aan geld. Zo stond hij stil bij financiële waarde van een vloedgolf cocaïne en de bedragen die omgaan bij smokkel via de fruitsector. Vervolgens zette de reporter de provinciale inspanningen tegenover de miljoenen euro's/dollars die omgaan in drugsgeld. Geld dat onder meer wordt besteed aan de meeste ernstige ondermijning bij onze overheidsdiensten: corruptie. 

Waakhond

Daarna kreeg Arthur van Baaren, directeur van de Rijksrecherche, het woord. Een andere insider dus. De man voor wie de consequenties van ondermijning bij de overheid heel inzichtelijk zijn. Met Van Baaren wil je eigenlijk nooit iets te maken hebben. Behalve tijdens het Gelders ondermijningscongres. De zaal luisterde geïnteresseerd naar de manier waarop de waakhond van onze overheden grip houdt op ondermijning. 

Machtige muis

Wouter van Dongen was het stoutste jongentje van de klas. De verhalen van deze ethische hacker spraken tot de verbeelding. Als student kraakte Van Dongen het computersysteem van het klachtenloket Schiphol. Hun wachtwoord was: zeurkous. Gemeente Velsen kreeg door digitale trucjes opeens een 'nieuwe' burgmeester. Overigens bleek ook dat banken hun online achterdeuren soms niet op slot hadden gedaan. Geld zegt dus niet alles, onze alertheid en professionaliteit zijn veel belangrijker.

Marktplaats

Tijdens de lunch was het tijd voor de verschillende stands en kraampjes. Met allerlei illustere namen zoals Foute Producten en Zuivere Koffie gaven ze meer inzicht in de onderwereld. Ook door de provincie gesteunde projecten zoals Theseus, Ariadne en het #Alertprogramma presenteerden hun expertise. 

Het spel

De workshops werden goed bezocht. Zo bleek bij de samenkomst Sport en ondermijning hoe een burgemeester klem kwam te zitten tussen een vertrouwelijk onderzoek naar een criminele suikeroom van een voetbalclub en zijn eigen gemeente. De burgervader werd een crimefighter, en in zijn geval worstelde hij echt met dit deel van zijn bestuurlijke rol. Bezoekers waren ook onder de indruk van Bakkie doen: de workshop waarin belangstellenden in gesprek konden gaan met een ex-gedetineerde.

Deelnemers en organisatoren van het Gelders ondermijningscongres kijken tevreden terug op deze dag.